De Nederlandse Assistenten Site

Consumentenbond wil strengere aanpak zout in voedsel

Nieuws » Voeding 24 januari 2017

De Consumentenbond wil dat er strengere maatregelen komen over het toevoegen van zout in producten, dat schrijft nu.nl dinsdag.

Door de maatregelen moeten consumenten minder zout binnenkrijgen. “De huidige zelfregulering voor zoutreductie zet geen zoden aan de dijk”, aldus de organisatie. Ze roept de Tweede Kamer op bepaalde adviezen over zoutverlaging bindend te maken.

Voorverpakte groente

De bond noemt als voorbeeld de hoeveelheid zout in voorverpakte groente. De kant-en-klaarmaaltijd boerenkoolstampot met worst van de ene supermarkt kan wel twee keer zoveel zout bevatten als die van de andere. “Fabrikanten komen altijd met smoezen als ‘langlopend proces’, ‘smaakgewenning’ en ‘houdbaarheidsproblematiek’. Maar ons onderzoek laat zien dat een forse zoutreductie helemaal niet zo moeilijk is als fabrikanten ons willen laten geloven. Als de ene fabrikant het kan, waarom de andere dan niet?”, aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond. De organisatie onderzocht het zoutgehalte in 181 A-merk en huismerkproducten van de supermarkten Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus. In het door het ministerie van Volksgezondheid opgestelde Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn afspraken gemaakt over de zoutreductie in eten.

Kritiek op akkoord

De Consumentenbond, Hartstichting, Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging hebben kritiek op het Akkoord, dat volgens hen weinig ambitieus is. “Fabrikanten kunnen met zulke slappe normen de komende jaren rustig achterover leunen.” Zij pleiten ervoor dat het Akkoord de adviezen van de Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) worden overgenomen.

Bron: Gezondheidsnet.nl