De Nederlandse Assistenten Site

‘Verbranden kan ook in de lentezon’

Nieuws » Algemeen 8 april 2017

Dit weekend stijgt het kwik op sommige plaatsen in het land tot boven de twintig graden. Ondanks dat de zon nu nog niet op zijn sterkst is, is het verstandig om de zonnebrandcrème al bij de hand te houden, aldus deskundigen.

“Op dit moment is de zon al behoorlijk krachtig”, zegt Jaco van Wezel van Weeronline. “De komende dagen wordt bij onbewolkt weer zonkracht 4 tot 5 verwacht. Bij bewolkt weer is de zonkracht 2. Zonkracht 4-5 is behoorlijk hoog. Na de winter is onze huid nog niet gewend aan zo’n hoge kracht, dus tussen 12.00 en 15.00 uur ’s middags kun je verbranden. Daarbuiten is de zonkracht nog te laag om te kunnen verbranden.”

“Naast de stand van de zon en de dikte van de bewolking zijn er nog twee factoren die de zonkracht bepalen. UV-straling wordt 10 tot 20 procent versterkt door weerkaatsing van zand en water. Verse sneeuw en ijs weerkaatsten zelfs 80 tot 90 procent van de zonnestraling. Dit is de reden waarom je op een zonnige wintersportdag gemakkelijk verbrandt.”

“Ook de dikte van de ozonlaag is een belangrijke factor”, aldus Van Wezel. “Op een zonnige dag eind april is zonkracht 4 tot 5 een normale waarde. Soms valt de zonkracht in april nog hoger uit. Dit komt doordat op grote hoogte in de atmosfeer dan een gebied met lagere ozonwaarden aanwezig is. Hierdoor wordt minder zonlicht onderweg naar het aardoppervlak geabsorbeerd door ozon en worden wij blootgesteld aan een hogere UV-straling.”

Bron: Nu.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie