De Nederlandse Assistenten Site

Uiterst betrouwbaar en anoniem testen met Testalize.me

Nieuws » Analyse, Laboratorium, Onderzoek 17 juli 2017

Vanaf 39. Waar wil jij anoniem op testen? SOA 

Deals met diverse apothekers en GGD’s zorgen voor groei in Nederland

Testalize.me, voorheen Openlab, wil onder een nieuwe naam uitbreiden in Europa. België is het eerste land buiten Nederland waar de startup voor zelftesten actief is. Het bedrijf is na een testperiode nu volop aan het draaien en heeft inmiddels al deals gesloten met diverse apothekers en GGD’s in Nederland.

Zonder condoom

Per jaar lopen zo’n 60.000 Nederlanders Chlamydia op en dit aantal blijft jaarlijks toenemen. Geen misselijk aantal. Toch gebruiken jongeren steeds minder vaak een condoom bij het vrijen. Een tendens die niet alleen in Nederland zichtbaar is maar ook bij onze zuiderburen. “Jongeren worden steeds lakser wat betreft hun seksuele gezondheid. Onterecht, want de cijfers geven aan dat SOA’s wel degelijk een groot probleem zijn”, zegt Hubert Mooren, oprichter en directeur van Testalize.me. Bijna 1000 vrouwen worden jaarlijks zelfs onvruchtbaar door Chlamydia.

Samenwerking met GGD’s

Testalize.me heeft inmiddels een samenwerking met twee GGD’s in Nederland: GGD Zeeland en GGD West-Brabant. Zij bieden mensen die bij hen komen voor een SOA-test sinds kort de mogelijkheid om deze te doen via Testalize.me. Mooren “De GGD’s bereiken op deze manier hun doelgroep beter en het lijkt ook financieel een logische zet. Voor ons is het een manier om grotere aantallen af te nemen en zo de stuksprijs te kunnen drukken”

Hoe werkt het?

De SOA-test is online te bestellen. De volgende dag al ploft de test op de deurmat, in een anonieme verpakking. Je doet zelf de test, waarna je het materiaal met bijgeleverde retourbox in de brievenbus doet en naar het lab opstuurt. Met een unieke code kun je online je testuitslag zien, die hierna direct gewist wordt. “Alle testen worden in een ISO15189-geaccrediteerd lab uitgevoerd en resultaten worden geautoriseerd door een arts-microbioloog. Zo kunnen we een betrouwbare uitslag garanderen”, zegt Mooren.

Over ons

Waarom wordt het testen op SOA’s zo lastig gemaakt? Waarom moet je een afspraak maken, je ergens melden, intieme vragen beantwoorden en zolang wachten op het resultaat van je test? En vervolgens betaal je er bij de huisarts ook nog veel voor ook. Dit moest makkelijker kunnen. Eind 2013 ontstond het idee om dit mogelijk te maken. Testalize.me – toen nog onder de naam Openlab – was geboren. Na een succesvolle periode van testen, gaat het bedrijf nu internationaal onder een nieuwe naam. Testalize.me gaat de strijd aan met een steeds groter wordend probleem. Iedereen moet snel, goedkoop, anoniem en betrouwbaar op soa’s kunnen testen. De anonieme SOA-test als commodity.

Bron: Testalize.me