De Nederlandse Assistenten Site

De saturatiemeter hulpmiddel in de zorg

Nieuws » Hulpmiddelen 19 maart 2019

Werkzaam in de zorg? Dan bent u er vast bekend mee. De saturatiemeter, ook wel oximeter genoemd. Of misschien bent u er niet zo bekend mee. In ieder geval is het de moeite waard om eens na te denken over het gebruik ervan in de praktijk.

Wees zeker en meet ook de saturatie
De groep mensen die afhankelijk zijn van zorg wordt steeds groter en deze mensen kunnen niet altijd goed verwoorden wat hun klachten zijn. Door de tijdsdruk waaronder verplegend personeel en verzorgenden moeten werken, is er vaak geen tijd om door te vragen. Om medisch verantwoorde beslissingen te nemen, is het zeer aan te raden om de techniek te gebruiken.

Waarom ook de saturatie meten?
Een simpel praktijkvoorbeeld: Vrouw van 83 kreeg dagelijks drie maal bezoek van de thuiszorg. Was al weken moe en lag steeds vaker bij het bezoek op bed. Temperatuur en bloeddruk waren normaal. De thuiszorgorganisatie rapporteerde dat cliënt depressief aan het worden is. Een buurvrouw vertrouwde de situatie niet toen zij op een ochtend niet open deed en belde het alarmnummer. De vrouw van 83 werd aangetroffen in bed totaal ontredderd en krachteloos. In het ziekenhuis werd een longontsteking vastgesteld en vochtophoping. De saturatie was bij de opname 85 SpO2. Had dit voorkomen kunnen worden? Antwoord is natuurlijk bevestigend. Een bacteriële infectie hoeft immers geen verhoging van de temperatuur te veroorzaken. Door dagelijkse monitoring van saturatie had vastgesteld kunnen worden dat deze waarden slechter werden. Gelukkig is de vrouw na twee ziekenhuisdagen weer hersteld.

De saturatiemeter gebruik in de praktijk
De saturatiemeter is een klein instrument dat op de vingertop geplaatst dient te worden. Dit kan tegelijk met de andere metingen. Binnen tien seconden maakt het apparaatje de zuurstofverzadiging inzichtelijk op het display evenals de polsfrequentie. De zuurstofverzadiging uitgedrukt in SPO2 is een belangrijke waarde voor een arts. De kans dat een juiste medische beslissing wordt genomen neemt toe en draagt bij aan de goede zorg voor de patiënt of cliënt.

Saturatiemeter kopen?
Bent u bevoegd tot het inkopen voor uw (thuiszorg)organisatie en wilt u een saturatiemeter kopen? Let op: er zijn grote prijsverschillen en verschil in kwaliteit. De duurste is niet altijd de beste en andersom. Kies voor een klinisch gevalideerd model. Onze tip: Saturatiemeter Geratherm 300C203. Dit model is klinisch gevalideerd en een stuk goedkoper dan de modellen van Nonin die doorgaans worden aangeboden door medische groothandel. Doe er als organisatie in meerdere opzichten uw voordeel mee!

Bron: CheckFit