De Nederlandse Assistenten Site

De voordelen van E-health

Nieuws » Verzekeringen 15 mei 2019

‘Ouderen moeten langer zelfstandig blijven wonen’. Dit is niet slechts de visie van de overheid, maar ook van de meeste ouderen. Het merendeel van de senioren blijft namelijk het liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen. Volgens onderzoek blijven de meeste ouderen langer in staat om zelfstandig te wonen wanneer ze regelmatig opstaan. Lang zitten kan de mobiliteit namelijk nog meer doen verslechteren. Behalve het advies om meer te bewegen is er ook aandacht besteed aan het creëren van ondersteuning op afstand: e-health. Dankzij dit digitale hulpmiddel hebben ouderen gemakkelijk toegang tot zorgverlening. Zo kunnen ze met behulp van e-health beeldbellen met hun zorgverlener of online hun recept vernieuwen.

Wat is mogelijk?
Informatie en communicatie kunnen dankzij e-health op afstand plaatsvinden. Er zijn verschillende zorgmogelijkheden op afstand die het langer thuis blijven van ouderen mogelijk maken. Dankzij de technieken die steeds verder ontwikkeld worden, kunnen steeds meer ouderen op steeds meer gebieden namelijk hulp op afstand verkrijgen. Twee voorbeelden zijn telemonitoring en telecoaching.

Telemonitoring
Er wordt gesproken over telemonitoring wanneer een arts op afstand toezicht kan houden. Zo kan een bloeddrukmeter, en weegschaal of een ingebouwde defibrillator alle informatie doorgeven die een arts nodig heeft om te weten hoe het staat met de lichamelijke gesteldheid van zijn patiënt.

Telecoaching
Telecoaching maakt het mogelijk voor een oudere om op afstand begeleiding te ontvangen. Zo hoeft zowel de senior als de arts niet meer de deur uit voor fysiotherapie of een consult voor psychische hulp.

E-health heeft aan aantal voordelen

Tijdbesparing
Dankzij de mogelijkheid tot digitale ondersteuning kunnen afspraken met het grootste gemak online gemaakt worden. Bovendien is in sommige gevallen een online consult mogelijk, waardoor senioren niet meer voor elk pijntje de deur uit hoeven.

Senioren kunnen langer thuis blijven wonen
Dankzij de ontwikkelde technieken zullen veel ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Zo kunnen ouderen bijvoorbeeld beeldbellen met hun zorgverlener om makkelijk contact op te nemen. Bovendien is het mogelijk om de woning enigszins aan te passen om zo het woongemak te vergroten. Zo kunnen ouderen ervoor kiezen om gebruik te maken van technologieën waardoor bijvoorbeeld de lichten vanzelf aangaan. Het gebruik van een afstandsbediening om de gordijnen te openen wordt ook steeds populairder.

E-health geeft ouderen inzicht in hun eigen gezondheid
Door gebruik te maken van een persoonlijke digitale gezondheidsomgeving kunnen ouderen makkelijker inzicht verkrijgen in hun eigen gezondheid. Deze gegevens kunnen bovendien gedeeld worden met bijvoorbeeld de mantelzorger indien dit gewenst is. Hierdoor kunnen zorgverleners bovendien gerichter te werk gaan.

Administratieve lasten gaan omlaag
Artsen zullen minder administratieve lasten hebben wanneer een patiënt gebruik maakt van e-health. Hierdoor zal er meer tijd overblijven voor het contact met de patiënt.

E-health bekostigen
Hoewel e-health zowel tijd als geld kan besparen, blijven veel kosten toch hetzelfde. Senioren die graag gebruik willen maken van e-health doen er goed aan om op zoek te gaan naar een zorgverzekering die deze regeling van harte ondersteunt. Zorgverzekeringen vergelijken kan helpen om de juiste verzekeraar en het juiste contract te vinden.

Bron: Pricewise.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie