De Nederlandse Assistenten Site

Wat te doen bij onderkoelingsverschijnselen?

Nieuws » Algemeen 16 augustus 2019

Het kan iedereen overkomen; Je begint te rillen en kunt daar niet meer mee stoppen, je lippen en je vingers lijken wel blauw te worden en de ademhaling verloopt wat moeilijker.

Lees in dit artikel hoe je iemand weer opwarmt en acties die je kunt of moet ondernemen als je te maken hebt met iemand die onderkoeld is.

Breng iemand meteen naar een warme plek
Als het gaat om lichte onderkoeling, dan is sprake van oncontroleerbaar rillen en krijg je een koude, bleke en droge huid. De ademhaling gaat van snel naar langzaam en oppervlakkig. Je voelt je ook vermoeid en suf. Heb je te maken met deze symptomen. Dan is vaak sprake van lichte onderkoeling. Wat je kunt doen is iemand meteen naar een warmere plek brengen en als je zeker weet dat het beginnende onderkoeling is, zet iemand dan onder de douche en in elk geval een warme drank.

Laat ze thuis de elektrische deken voor je aanzetten
Wikkel het slachtoffer in een isolatiedeken, inclusief het hoofd. Heb je het gevoel dat het bewustzijn daalt, bel dan altijd 112. Er kan namelijk ook sprake zijn van een ernstige onderkoeling, en dat is toch wel andere koek. Gek genoeg stop je met rillen als je ernstig onderkoeld bent. Je bewustzijn daalt en dat geldt ook voor je hartslag. Ook je reflexen worden duidelijk minder. Bij een lichte onderkoeling ben je vaak snel weer op temperatuur. Wel is het lekker dat ze thuis de elektrische deken voor je aanzetten, want voor je écht weer helemaal warm bent, ben je wel even verder. Met een elektrische deken die je ook aan laat tijdens je slaap, wordt je snel weer de warme persoonlijkheid zoals iedereen je kent. De les die je geleerd hebt is om je volgende keer toch wat beter te kleden.

Blauwe lippen, oren, vingers en tenen
Bij een ernstige vorm van onderkoeling worden de spieren stijf en kunnen zowel de lippen, oren, vingers en tenen blauw worden. Heb je als hulpverlener te maken met iemand met deze klachten? Bel dan altijd 112 en voorkom dat de meneer of mevrouw nog verder afkoelt. Dit kun je bereiken met dekens. Voorkom dat er onnodig bewogen wordt en verplaats het slachtoffer dus niet. Mocht er sprake zijn van natte kleding, knip dan eventueel deze kleding zodat ze uitgedaan kunnen worden. Geef het slachtoffer niets te eten en te drinken voor de ambulancebroeders bij je zijn.

Bron: 10toptest.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie