De Nederlandse Assistenten Site

Waar komt slechte adem vandaan?

Nieuws » Mondzorg 23 september 2019

Een slechte adem is nooit fijn, zowel voor jezelf als voor de mensen in jouw omgeving. Waar komt deze slechte adem eigenlijk vandaan en nog beter, hoe kom je ervan af?

Te veel tandsteen
Wanneer er sprake is van te veel tandsteen in je mond, kan dat een slechte adem veroorzaken. Te veel tandsteen maakt het tandvlees namelijk ziek. Tussen de tanden en de kiezen vormt zich een ophoping van bacteriën. Hieruit ontstaat een rottingsproces waarbij methylmercaptaan vrijkomt. Deze geur heeft veel weg van de geur van rotte eieren. Niet heel fris dus! De oplossing? Goed je tandenpoetsen en flossen op de plaatsen waar de tandenborstel niet bij kan.

Neusslijm
Als je sinusitis hebt, heb je een infectie in de neusbijholten. Als je hier chronisch last van hebt, druppelt het neusslijm vanuit je neus achter op de tong. Als er bacteriën bijkomen veroorzaakt dat de stank die uiteindelijk uit je mond komt. Je tong goed schoonmaken met een tongschraper kan al helpen om de bacteriën van je tong te verwijderen.

Ontstoken tandvlees
Vieze luchtjes kunnen voortkomen uit ontstoken tandvlees. De bacteriën die hierdoor ontstaan en zich verzamelen creëren een zwavelgeur en dat is erg onaangenaam om te ruiken.

Kunstgebit
Als je je kunstgebit niet goed verzorgt of als hij niet goed in je mond past, kan dit een oorzaak zijn van een slechte adem. Om erachter te komen of dit daadwerkelijk de oorzaak is, kun je het gebit in een plastic zakje doen en er vervolgens aan ruiken. Ruikt dit niet fris? Dan kan een slecht verzorgd gebit of een gebit dat niet goed past, de oorzaak zijn van je slechte adem. Zorg in dat geval dat het gebit goed passend wordt en reinig ‘s nachts altijd het gebit.

Amandelstenen
Amandelstenen zijn witte harde stinkende brokjes die ontstaan uit afvalstoffen in de inhammen achter je amandelen. Achter je amandelen zitten diepe inhammen, die ook wel crypten worden genoemd. Om hiervan af te komen, kun je middeltjes gebruiken om amandelstenen tegen te gaan. Helpt dit niet? Grote kans dat je dan je keelamandelen moet laten verwijderen.

Het aanmaken van speeksel
Wanneer je weinig speeksel aanmaakt, heb je eerder last van een slechte adem dan wanneer je wel veel speeksel aanmaakt. Het speeksel zorgt er namelijk voor dat je mond schoon wordt. Speeksel heeft een natuurlijke pH-waarde en bevat veel zuurstof. Wanneer je vaak een droge mond hebt en weinig speeksel produceert, vermenigvuldigen de bacteriën zich veel sneller, want ze houden niet van nattigheid en zuurstof.

Heb je nog steeds last van een slechte adem en zit jouw oplossing er niet bij? Overweeg dan eens een bezoekje aan je huisarts of je tandarts.

Bron: www.vraagdetandarts.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie