De Nederlandse Assistenten Site

E-health in de zorg: 4 voorbeelden

Nieuws » Algemeen 15 november 2019

Je ziet de term e-health steeds vaker terugkomen. Het concept is dan ook simpel: e-health staat voor online zorg die je kunt gebruiken op het moment dat het jou goed uitkomt.

Je hoeft er de deur niet voor uit en het enige wat je nodig hebt is een smartphone, laptop en goede internetverbinding. Met e-health wordt technologie namelijk ingezet om de gezondheid van een patiënt te verbeteren of ondersteunen. Maar waar zie je e-health nu eigenlijk allemaal terug? We geven je een aantal voorbeelden.

1. E-health bij zorgverzekeraars
Online zorg wordt steeds vaker gebruikt, en je ziet het concept e-health ook steeds vaker terug bij zorgverzekeraars zoals de e-health bij FBTO. Deze e-health toepassing is één van de vele services binnen je zorgverzekering en maakt dat er allerlei apps en toepassingen beschikbaar zijn waar je gebruik van kunt maken als onderdeel van je zorgverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de Dokter op Zak app waarmee je makkelijk en snel antwoord op je medische vragen krijgt, de online cursussen van Rode Kruis of de marktplaats voor het vinden van hulp WeHelpen.nl. Het is nu eenmaal jouw zorgverzekering en je krijgt alle ruimte om zelf te kiezen waar je wel of geen gebruik van wilt maken!

2. De Hartwacht
De Hartwacht is een telemonitoring systeem dat ingezet wordt voor cardiologie patiënten in Nederland. Zo kunnen cardiologen patiënten thuis monitoren op basis van metingen en de vragenlijsten die de patiënten invullen. Dit alles wordt bijgehouden in een handige app. Daarnaast hebben ook de patiënten zelf toegang tot hun patiëntendossier en kan er direct video contact gemaakt worden met een specialist.

3. Ginger.io
De handige app ginger.io is te downloaden op je smartphone en geeft je de mogelijkheid om direct in verbinding met een coach of psycholoog te komen. Deze dienst is dan ook speciaal ontwikkeld voor patiënten met depressie of angststoornissen. Niet alleen geeft de app je de mogelijkheid tot direct contact, het verzamelt ook informatie over hoe jij jouw telefoon gebruikt. Zo stuurt ginger.io je een bericht wanneer jouw telefoongebruik (denk bijvoorbeeld aan de locaties die je bezoekt, wat voor dingen je opzoekt) ervoor zorgt dat je risico loopt op psychologische problemen.

4. Scanandu
Scanandu is misschien wel een van de beste voorbeelden van e-health. De gadget komt in het formaat van je smartphone en kan ingezet worden om je gezondheid te meten en direct diagnoses te stellen: een soort dokter op zakformaat kun je wel zeggen! Wanneer je de gadget op je slaap zet worden je lichaamsfuncties gemeten, en weet je direct of er een bezoekje aan de huisarts nodig is.

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen.

Bron: fbto.nl