De Nederlandse Assistenten Site

De beste tips voor het krijgen van een witte glimlach

Nieuws » Mondzorg 29 juni 2020

Hoe blijft je gebit stralend wit? Op die vraag bestaan heel wat verschillende antwoorden. Waar menig Nederlander zweert bij huismiddeltjes die door de grootouders al met succes werd toegepast, houdt een ander het liever bij de adviezen van de eigen tandarts.

Daar valt iets voor te zeggen, want een specialist heeft immers terdege kennis van zaken. Maar de laatste jaren is het thuis bleken van tanden steeds meer in opkomst. De vraag werpt zich op of dat een verantwoorde en effectieve methode is. Op basis van wetenschappelijk onderzoek kunnen we intussen concluderen dat het antwoord op die vraag bevestigend is.

Assistent mag behandeling uitvoeren
Tandartsen bieden al jaren behandelingen aan om de tanden te bleken. Dergelijke behandelingen zijn veilig, mits ze worden uitgevoerd door mensen die weten wat ze doen. Een tandartsassistent mag de behandeling zelfstandig uitvoeren, mits dat gebeurt onder supervisie van een tandarts. Hiermee wordt gegarandeerd dat er op een verantwoorde wijze wordt gewerkt.

Je tanden stralend wit houden
Goed je tanden poetsen is natuurlijk het belangrijkste. Wie zijn tanden niet goed poetst, zal weinig baat hebben bij allerlei trucjes om de tanden witter te houden. Een schoon en fris gebit is bovendien niet alleen van belang voor die stralend witte uitstraling, maar ook in het kader van je eigen gezondheid, hygiëne en imago een absolute must. Verder zweren mensen nog altijd bij de gekste huismiddeltjes. We noemen er een paar:

  • Op de blaadjes van salie of basilicum kauwen
  • Poetsen met de gel uit de plant Aloë Vera
  • Met een sinaasappelschil over je tanden wrijven
  • Een mengsel van geroosterd kurkumapoeder, citroensap en zout op je tanden smeren

Dit zijn echter allemaal methoden waarvan de werking niet wetenschappelijk is aangetoond. Bovendien kunnen ze, bij onkundige handelen, soms meer kwaad dan goed doen.

Zelf thuis je tanden bleken
Van alle tips voor wittere tanden is het thuis bleken de meest voor de hand liggende optie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de producten, die hiervoor op de markt beschikbaar zijn, daadwerkelijk het gewenste effect hebben. De tanden krijgen een significant wittere kleur en dat is precies wat de bedoeling is. Onderzoekers van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) kwamen tot deze conclusie na het analyseren van 21 artikelen uit drie wetenschappelijke databases. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je de bleeksessies dan kunt uitvoeren wanneer het uitkomt.

Bron: tandenbleken-thuis.nl, wikipedia.org, fleeck.com, ACTA.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie