De Nederlandse Assistenten Site

Gezond naar het werk

Nieuws » Algemeen 14 september 2020

De e-bike is bij werkend Nederland populairder dan ooit. In de zorg is dat niet anders.

Dat is niet zo gek, want het hebben van een e-bike brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo is een elektrische fiets milieuvriendelijker dan een auto en is regelmatig bewegen goed voor de gezondheid. Het kan zelfs het risico op dementie verlagen.

Meer elektrische fietsen verkocht vanwege corona

De e-bike was al populair, maar door Corona werd de elektrische fiets nog populairder. Corona was en is de reden dat er veel mensen zijn die liever niet meer naar hun werk willen reizen met het openbaar vervoer. De e-bike is dan een prima alternatief, mits de afstand tussen de woning en het werk het toelaat. De kans op besmetting is in de buitenlucht kleiner en het is op de fiets eenvoudiger om 1.5 meter afstand van andere weggebruikers te houden.

Veel voordelen

Een e-bike is op sommige trajecten zelfs even snel of sneller dan de auto. Fietsers staan niet in de file en kunnen gemakkelijker om stilstaande objecten heen. Bijvoorbeeld een auto die aan het laden en lossen is. Fietsers hebben bovendien minder verkeersfrustraties, waardoor de werkdag ontspannen kan beginnen. Het fietsen op een e-bike kost dankzij de trapondersteuning bovendien een stuk minder energie dan het fietsen op een reguliere fiets. Klein nadeel: schuilen voor wind en regen gaat niet.

Fietsplan

Het is mogelijk om een nieuwe e-bike aan te schaffen via een fietsplan. De e-bike kan dan gekocht worden met een mooi belastingvoordeel. Het Nationale fietsplan is een voorbeeld van een fietsplan waarbij het mogelijk is om één keer in de drie jaar een nieuwe e-bike met belastingvoordeel te kopen. De e-bike wordt dan betaald met het brutoloon. Doordat de fiets met het brutoloon wordt betaald, vervalt het betalen van de inkomstenbelasting over dat deel. Dat komt dan neer op 52 procent belastingvoordeel tot een maximumbedrag van €749,-. Het resterende bedrag moet netto betaald worden. Een aantrekkelijke regeling om voordeliger een nieuwe fiets aan te schaffen. Werknemers die interesse hebben in het fietsplan kunnen het met hun werkgever bespreken. Niet alle werkgevers nemen deel aan het fietsplan, maar er zitten zeker ook voor de werkgever voordelen aan.

E-bike onderhouden

Net als een auto heeft een e-bike onderhoud nodig om de levensduur zo lang mogelijk te houden. E-bikes kunnen bovendien het beste onder een afdak geplaatst worden als de fiets niet gebruikt wordt en de accu kan ook beter niet te lang in de zon staan. De accu moet regelmatig opgeladen worden, zelfs als deze nog niet helemaal leeg is. Het opladen van een accu kost natuurlijk elektriciteit, maar door elk jaar energie te vergelijken, kunnen de kosten laag gehouden worden.

Bron: RTLnieuws.nl, Pricewise.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie