De Nederlandse Assistenten Site

Tips om fysieke klachten te voorkomen

Nieuws » Algemeen 22 september 2020

Het aantal mensen dat rond loopt met fysieke klachten neemt toe. Niet alleen in het bedrijfsleven maar ook in de medische praktijk. Ook medisch personeel brengt lange dagen zittend door.

Vele uren in dezelfde houding is een zware belasting voor de rug. Met als gevolg een grote kans dat we fysieke klachten ontwikkelen.

Medische praktijk

In de medische praktijk hebben assistentes het vaak zo druk dat er weinig tijd is voor de zo belangrijke ontspanning tussendoor. Door te weinig beweging ontstaan al gauw lichamelijke klachten. Met een goede dynamische bureaustoel of dynamische zadelkruk voorkom je de situatie dat je aan het einde van een lange werkdag stijf op staat. Op langere termijn zouden ook de eerste tekenen van nek- en rugklachten zich kunnen voordoen. In deze blog geven we 9 tips ter voorkoming van onnodige lichamelijke klachten.

9 belangrijke tips om lichamelijke klachten te voorkomen:

  1. Beweeg zoveel mogelijk gedurende de dag. Daardoor verminder je de constante druk op gewrichten en tussenwervelschijven, stimuleer je de doorbloeding en houd je de spieren actief
  2. De beste zithouding is een dynamische zithouding. Verander regelmatig je zithouding, op een dynamische zadelkruk verander je ongemerkt voortdurend van zithouding. Een ergo stoel zou hierbij goed van pas komen, omdat deze stoel een dynamische houding bevordert. 
  3. Houd je benen op de grond en probeer het over elkaar slaan van je benen te voorkomen.  
  4. Je heupen moeten iets hoger uitkomen dan je knieën zodat je benen iets naar beneden hellen (hoek van 105 graden).
  5. Voorkom een ingezakte houding. Steek je hoofd niet te ver naar voren, zorg ervoor dat je hoofd in lijn is met je nek en de rest van de wervelkolom.
  6. Breng je schouders naar achteren, trek je schouders niet omhoog, maar houd ze ontspannen omlaag
  7. Houd je buikspieren actief en span je buikspieren licht aan tijdens het zitten. Het goed gebruiken van je buikspieren is essentieel voor een gezonde rug
  8. Zorg er dus voor dat je elk uur even opstaat om je benen te strekken. Een klein rondje door je huis is al voldoende.
  9. Zorg er tot slot voor dat je geregeld even een glaasje water drinkt. Ideaal is als je steeds opstaat om even je glas bij te vullen, op die manier zorg je er meteen voor dat je even je benen strekt en beweging krijgt!

Ergonomische stoelen kunnen rugklachten voorkomen. De zitting van ergonomische stoelen van Spinalis bewegen in alle richtingen die het lichaam maakt mee. Hiermee is het de enige stoel die echt dynamisch is en rug- en nekklachten voorkomt.

Bron: Spinalis.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie