De Nederlandse Assistenten Site

Duurzaamheid in de zorg – hoe staat het ermee?

Nieuws » Algemeen 28 september 2020

Niet alleen de Nederlandse huishoudens worden steeds duurzamer, maar ook bedrijven en organisaties. Hoe staat het met de zorg? Zij slaan de handen ineen om een groenere zorg mogelijk te maken.

Begin 2019 bijvoorbeeld, stapten maar liefst 300 zorgorganisaties over op duurzame elektriciteit.

Het gaat voor de wind

De verduurzamende zorgorganisaties gebruiken maar liefst 1,1 miljard kWh aan windenergie. Dit wordt mogelijk gemaakt door een gesloten overeenkomst tussen een energieleverancier en Intrakoop. Deze windenergie was goed voor meer dan 50 procent van het totale energieverbruik van de zorg. Doordat de energie gezamenlijk wordt ingekocht, is er een flinke besparing mogelijk op energiekosten – iets dat niet mogelijk was geweest als ieder zijn eigen energieleverancier had behouden. Daarnaast is de CO2-uitstoot verminderd met zo’n 454.300 ton. De directeur van Intrakoop is tevreden met de win-winsituatie. Door het slim inkopen van energie wordt veel geld bespaard dat goed kan worden benut in de zorg. Tegelijkertijd wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse vergroening – iets dat noodzakelijk is met het oog op het Klimaatakkoord.

Lage energiekosten

Dat zorgorganisaties vorig jaar massaal besloten om over te stappen op windenergie, was te danken aan een aanbesteding naar elektriciteit die eerder al werd uitgeschreven door Intrakoop. 240 zorgorganisaties tekenden om deel te nemen aan dit initiatief, waaronder een deel van de academische ziekenhuizen. Dit contract tussen Intrakoop en de samenwerkende energieleverancier was echter zo veelbelovend, dat het aantal zorgorganisaties uitgroeide tot 300. Door middel van deze Intrakoop-overeenkomst, profiteren zorgorganisaties van astronomisch lage energiekosten.

Green Deal

Natuurlijk gaat duurzaamheid in de zorg verder dan enkel kiezen voor duurzame energie. Er is al een tijdje een Green Deal van kracht en de gestelde ambities zijn nog steeds belangrijke punten op de agenda voor zorginstanties anno nu. Het gaat om pijlers als een 49 procent CO2-reductie in 2030, medicijnresten uit afvalwater halen, circulaire bedrijfsvoering en een gezondmakende leefomgeving en milieu. Green Deal roept zorginstanties op om zich in te schrijven en mee te werken aan een duurzame zorg.

Duurzaam gedrag promoten blijft belangrijk

Natuurlijk zijn alle plannen die worden uitgewerkt om de zorgsector te verduurzamen een geweldig initiatief. De praktijk wijst echter uit dat zodra werknemers en particulieren verduurzamen, door bijvoorbeeld groene energie te gebruiken, dit vaak gepaard gaat met compensatiegedrag. Lichten mogen blijven branden, er wordt minder zuinig gedaan met wegwerpbekertjes, de waterkoker wordt vaker gebruikt, enzovoort. Het is, om dit soort ‘compensatie’ te voorkomen, daarom niet alleen belangrijk om duurzaamheidsmaatregelen te nemen, maar ook om duurzaam gedrag te promoten. In het cliché ‘een betere wereld begint bij jezelf’ blijkt dus een grote kern van waarheid te zitten.

Bron: Energieleveranciers.nl, Trouw.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie