De Nederlandse Assistenten Site

5 tips voor het dragen van mondkapjes

Nieuws » Hulpmiddelen 15 oktober 2020
corona mondkapje

De overheid heeft een dringend advies afgegeven voor het dragen van niet-medische mondkapjes in publieke binnenruimtes. Veel mensen geven gehoor aan deze oproep. Helaas blijkt dat er veel fouten worden gemaakt bij het dragen van een mondkapje, waardoor de werking wordt verminderd of tenietgedaan. Daarom zetten wij 5 tips op een rij.

Tip 1: Reinig van tevoren je handen

Als je een mondkapje met ongereinigde handen aanraakt, kun je bacteriën op het materiaal overbrengen, terwijl dat juist absoluut niet de bedoeling is. Was je handen daarom vooraf goed met zeep. Ben je onderweg en is het niet mogelijk om je handen te wassen? Zorg dan dat je een reinigende handgel met alcohol op zak hebt om je handen te ontsmetten.

Tip 2: Raak alleen de elastieken aan

Ondanks dat je je handen net gereinigd hebt, is het verstandig om het mondkapje bij de elastieken of de touwtjes op te pakken. Op deze manier voorkom je dat je de binnenzijde van het kapje aanraakt. Gebruik je een mondmasker dat met twee elastieken achter het hoofd om wordt bevestigd? Bevestig dan altijd eerst het onderste elastiek en daarna pas het bovenste elastiek.

Tip 3: Zorg dat het mondkapje goed aansluit

Zorg ervoor dat het mondkapje je neus, mond en kin goed bedekt. Daarnaast is het ook van groot belang dat het materiaal goed aansluit op je gezicht en dat je de neusbrug aanduwt. Brildragers kunnen soms te maken krijgen met beslagen glazen als gevolg van het dragen van een mondkapje. Dit betekent echter niet dat je het masker losser kan dragen. Zorg ervoor dat je een bril altijd afzet voor je het masker opzet en volg alle andere stappen om het masker goed aan te laten sluiten.

Tip 4: Niet op- en afdoen

Een mondmasker voor eenmalig gebruik dient ook echt maar één keer gebruikt te worden. Dit houdt in dat je het mondkapje niet tussendoor af kan doen of naar beneden kunt schuiven.

Tip 5: Raak alleen de elastieken aan bij het afzetten

Voor het afzetten van het mondkapje geldt dezelfde regel als bij het opzetten: reinig eerst je handen en raak vervolgens alleen de elastieken of de touwtjes aan. Vermijd ook contact met je gezicht.

Een wegwerpmondkapje kun je hierna weggooien bij het restafval. Een herbruikbaar mondkapje moet je na gebruik wassen op 60 graden. Reinig als afsluiting altijd weer je handen.

Bron: 123inkt.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie