De Nederlandse Assistenten Site

Hoe werkt desinfectiemiddel?

Nieuws » Hygiëne 21 oktober 2020

In tijden van corona zie je het overal opduiken: desinfectiemiddel. Wat is dit, hoe werkt het en wanneer is het schadelijk?

In deze blog vertellen we je er meer over.

Werking desinfectiemiddel

Stel dat er ziekteverwekkende bacteriën op je handen of een bepaald oppervlak zitten, deze worden gedood of verwijderd wanneer je desinfectiemiddel gebruikt. Daarom is het slim om desinfectie te gebruiken bij het schoonmaken, bij iemand die ziek is of als er een verhoogd risico op infectiegevaar is, zoals nu met corona.

Is reiniging niet voldoende?

Je zou denken dat oppervlakken of je handen schoon zijn, wanneer je ze wast met een reinigingsmiddel of zeep. Voor een deel klopt dit; je verwijdert stof, vuil en vet. Maar schadelijke micro-organismen worden niet gedood. Dat gebeurt alleen wanneer je desinfectiemiddel gebruikt.

Wat is desinfectiemiddel?

Desinfectiemiddel bestaat voor een groot deel uit alcohol. Cellen van bacteriën, schimmels en virussen vallen uiteen wanneer ze in contact komen met alcohol. Wanneer je écht goed je handen wilt reinigen, kun je ze het beste eerst wassen met zeep en daarna desinfectiemiddel gebruiken. Zo worden je handen gereinigd én gedesinfecteerd.

Waarop letten met desinfectiemiddel

Omdat desinfectiemiddel voor een groot deel uit alcohol bestaat, kan dit schadelijk zijn wanneer je het verkeerd gebruikt. Pas op dat je het niet per ongeluk in je ogen krijgt. Let ook op met desinfectiemiddel in de buurt van kleine kinderen. Stel dat ze dit binnenkrijgen, dan is er kans op een alcoholvergiftiging.

Altijd desinfectiemiddel gebruiken?

Misschien denk je na het lezen van bovenstaande info: kan ik niet het beste altijd desinfectiemiddel blijven gebruiken? Dit is echter geen aanrader. Ja, desinfectiemiddel doodt de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën die je nodig hebt. Hetzelfde geldt voor het wassen van je handen; normaliter is het beter om dit niet al te vaak te doen.

Desinfectie van oppervlakken

Het is ook slim om bepaalde oppervlakken die veel worden aangeraakt, te desinfecteren. Denk hierbij aan knopjes, deurklinken en toetsenborden. Moet een gehele ruimte ontsmet worden? Dit kun je het beste aan professionals overlaten. Over het algemeen zal in dit geval de ruimte eerst worden schoongemaakt, waarbij kwetsbare apparaten worden verwijderd of bedekt. Vervolgens wordt het desinfectiemiddel verspreid – in de vorm van een nevel – door mensen die volledig beschermd zijn. Ze dragen beschermende kleding, handschoenen en maskers. Hierna wordt de ruimte meestal opnieuw schoongemaakt.

Desinfectiemiddel kopen

Wil jij het liefste desinfectiemiddelen kopen in grote aantallen of zoek je specifieke producten, zoals een spray, doekjes of handgel? Let er dan op dat de winkel of webshop waar je deze producten bestelt, betrouwbaar is. Het is bijvoorbeeld van belang dat het desinfectiemiddel voor minstens 80% bestaat uit alcohol, anders zal het minder goed werken.

Bron: MediPreventie.nl