De Nederlandse Assistenten Site

3 problemen waar mannen te lang mee blijven rondlopen

Nieuws » Algemeen 6 januari 2021

Mannen zijn eigenwijze wezens. Ze gaan niet graag naar de dokter, en blijven daarom onnodig lang met klachten rondlopen terwijl hulp en behandeling mogelijk is.

We bespreken drie veelvoorkomende problemen waar veel mannen te lang mee blijven rondlopen.

Erectiestoornissen en laag libido

Het niet kunnen presteren in bed is een gevoelig onderwerp voor mannen. In eerste instantie zoeken mannen het probleem in het psychische. Niet zelden loopt het er op uit dat ze seks vermijden vanwege de angst geen erectie te kunnen krijgen of geen orgasme te kunnen krijgen. Daarmee ondermijnen ze hun eigen relatie en het geluk van zichzelf en hun partner. Dit terwijl erectieproblemen en een laag libido ook wel degelijk een lichamelijke oorzaak kunnen hebben. Het enkel niet kunnen krijgen van een erectie is op te lossen door een bezoek aan de huisarts, die Viagra kan voorschrijven. Erectieproblemen in combinatie met een laag libido kan duiden op een testosterontekort. Ook dat is te behandelen als er maar aan de bel getrokken wordt bij de huisarts.

Prostaatklachten

De prostaat is het ondergeschoven kindje van de mannelijke anatomie. Je ziet hem niet, velen weten eigenlijk niet zo goed wat het ding nu eigenlijk doet en dus denk je er ook niet aan wanneer je als man bijvoorbeeld moeite ervaart met plassen, ’s nachts erg vaak aandrang hebt om te plassen of last hebt van nadruppelen na het plassen. Al deze zaken kunnen wijzen op een vergrote prostaat, en een vergrote prostaat kan op zijn beurt weer wijzen op prostaatkanker. Maar liefst 15 procent van de mannen krijgen daarmee te maken. Kun je nagaan hoeveel mannen zulke klachten dus negeren. Een deel daarvan vermijdt mogelijk ook bewust het onderzoek waarbij een arts met de vinger in de anus gaat.

Depressiviteit

Psychische klachten worden door de jongere generaties mannen wat makkelijker erkend, maar mannen die wat meer van de oude stempel zijn, hebben daar meer moeite mee. Zij zien het wellicht als een soort zwakte. Dit terwijl depressiviteit een enorme negatieve stempel op je leven kan drukken en ‘gewoon’ behandelbaar is als je maar aan de bel trekt.

Het signaleren van deze klachten door naasten en behandelaars (bij andere klachten) is dus erg belangrijk. Doorvragen bij eigenwijze mannen kan vaak al leiden tot belangrijke informatie die aanleiding geeft nader onderzoek en behandeling.

Bron: Dokteronline.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie