Als assistente zie je elke dag vele mensen voorbijkomen. Je zult dan inmiddels ook ongetwijfeld een flinke dosis mensenkennis hebben opgebouwd, dit gebruik je vervolgens bewust en onbewust in je werk.

Denk alleen al aan die persoon die belt waarbij je aanvoelt dat het menens is. Maar ook die notoire klager waar de spoed toch iets minder hoog is.

Kortom, je kunt aardig op je onderbuikgevoel koersen. Maar toch zijn er ook signalen die je eenvoudig mist. Wij geven enkele tips die kunnen wijzen op een verslaving!

Obesitas

Het klinkt onschuldig, maar mensen met flink overgewicht hebben vaker dan eens een echte eetverslaving. Zij ontkennen dit vaak en halen oorzaken als een trage stofwisseling of ziektes aan, maar in 99% van de gevallen schuilt hier onderliggende problematiek. Wanneer jij vermoedt dat dit bij een patiënt aan de orde is, maak het dan op een laagdrempelige manier bespreekbaar. Zonder verwijtende toon of voice.

Omgekeerd kan ook, al is het dan meer een kwestie van verslaafd om níet te eten. Een ander resultaat, maar ook zeer verslavend voor de patiënt. Dus let altijd op zéér opvallende lichaamstypen.

Drankje te veel

Iedereen drinkt wel eens te veel, maar wanneer dit structureel wordt kan dit grote gevolgen hebben. Wanneer iemand zich bij jullie meldt en deze heeft specifieke klachten omtrent de stoelgang, maag en/of lever, dan is het goed om alert te zijn. Ook een sterk ruikende adem, zeer rood gezicht en rode ogen kunnen duiden op te veel alcohol gebruik.

Vaak hebben personen zelf nog niet door dat ze een alcoholverslaving hebben wanneer zij zich met dit soort klachten melden. Het voorrekenen van standaard hoeveelheden doet ze soms de ogen openen. Bied dan snel hulp bij alcoholisme aan, voordat het te laat is.

Gokken

Nu online gokken toegestaan is in Nederland, zien wij de verslavingen hieromtrent ook in rap tempo oplopen. De signalen hiervoor zijn zeer subtiel, maar wel ernstig. Vaak begint het met het verwaarlozen van de persoonlijke hygiëne en verward gedrag.

Ook vergrote ogen en financiële problemen zien wij terug, al zijn deze ook bij andere verslavingen aanwezig. Zaken als gespannenheid en hartkloppingen passen ook geheel binnen het beeld.

Drugs

Misschien wel de heftigste verslaving is die aan drugs. Hieraan is het lastige dat het per soort verschilt welke uiterlijke kenmerken en signalen waarneembaar zijn. Het is daarom aan te raden om bij dergelijke vermoedens te overleggen met de arts op jouw praktijk, deze heeft ongetwijfeld beeld bij de uiterlijke signalen van de verschillende drugssoorten.

Kortom, het herkennen van een verslaving is geen exacte wetenschap maar er zijn wel signalen die je kunt oppikken. Wees niet te terughoudend, want vaak kun je een verslaving beter in de kiem smoren dan het groot te laten worden.

Bron: Trubendorffer.nl