We zitten alweer in de laatste maanden van het jaar.
Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt wat er verandert aan de zorgverzekering 2023. Zo wordt de zorgpremie hoger, maar blijft het eigen risico met 385 euro gelijk aan dit jaar. Op het gebied van vergoedingen verandert er niet veel. Toch is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze veranderingen. Daarom zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij:
1. De zorgpremie stijgt
Iedereen in Nederland heeft verplicht een basisverzekering. Hiervoor betaal je maandelijks een premie. De hoogte van deze premie verschilt per verzekeraar, maar wordt gebaseerd op de nominale premie die tijdens Prinsjesdag bekend wordt. De stijging van de zorgpremie heeft verschillende oorzaken: inflatie, vergrijzing, hogere lonen in de zorg en de extra kosten die gemaakt zijn door het coronavirus. Steeds meer mensen maken gebruik van de zorg, waardoor de premie om de zorgkosten te dekken omhoog moet. Om hierin tegemoet te komen, gaat de zorgtoeslag aankomend jaar ook omhoog.
2. Collectieve basisverzekeringen verdwijnen
Twee op de drie Nederlanders heeft dit jaar, of al jaren, een collectieve zorgverzekering. Deze verzekering wordt met een grote groep mensen afgesloten, bijvoorbeeld vanuit je werk of gemeente, waardoor je korting krijgt op je premie. Verzekeraars zijn hier volgens het kabinet niet op de juiste manier mee omgegaan. Daarom wordt de collectiviteitskorting op de basisverzekering afgeschaft. Verzekeraars mogen nog wel collectieve aanvullende verzekeringen aanbieden. Heb jij een collectieve verzekering? Dan is je zorgverzekering vergelijken voor aankomend jaar extra belangrijk. Als je niets doet, behoud je namelijk je huidige verzekering zonder korting. De kans is groot dat je met een andere verzekering goedkoper uit bent.
3. Wijzigingen screening ongeboren kind
Zwangere vrouwen kunnen hun ongeboren kind laten testen op afwijkingen. De NIPT-test is een niet invasieve prenatale test, waarbij men het bloed van de moeder onderzoekt. Momenteel wordt deze test alleen vergoed bij medische indicatie of vanuit sommige aanvullende verzekeringen. Een andere test om ongeboren kinderen te testen is de combinatietest. Deze wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt. In 2023 verdwijnt deze test uit de vergoedingen van de basisverzekering.
4. Vitamine D verdwijnt uit basispakket
De vergoeding voor vitamine D-supplementen met hoge sterkte verdwijnt per 1 januari 2023 uit de basisverzekering. Vitamine D-middelen met lage sterktes zijn sinds 2019 al uit de basisverzekering verdwenen. Nu is gebleken dat de kosten voor vitamine D-middelen de afgelopen jaren niet zijn gedaald, maar zijn gestegen. Door deze vergoeding uit het basispakket te halen, komt er een flink aantal miljoen euro vrij om andere zorg te vergoeden. Vrijwel iedereen die deze middelen nu vergoed krijgt, kan overstappen op middelen die bij de drogist te verkrijgen zijn.
5. Herstelzorg na corona verlengd
Veel Nederlanders die corona hebben gehad, hebben een lange herstelperiode. Hier is vaak ondersteuning bij nodig in de vorm van bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie. De basisverzekering is al tijdelijk uitgebreid met zorg om te herstellen na corona. Deze toevoeging aan de basisverzekering wordt ook aankomend jaar verlengd, tot in elk geval augustus 2023.
Bron: Independer