Als assistente zie je op een dag heel wat mensen voorbij komen.

Of je nu apothekersassistente bent, of een doktersassistente. Je hebt door de jaren heen al aardig wat mensenkennis opgedaan. Tijdens de behandeling ben je natuurlijk altijd bezig met de vraag waarvoor iemand zich bij jou meldde. Toch heb je door je mensenkennis ook vaak een extra radartje ontwikkeld. In sommige situaties kan de vraag ontstaan; moet je ergens naar vragen of niet? Natuurlijk wil je iedereen zijn of haar privacy respecteren, maar je wilt je je verantwoordelijkheid nemen.  

Zet de deur open

Wanneer jij een persoon aan het behandelen bent en je ruikt een sterke alcohollucht, dan kan dit duiden op alcoholisme, maar ook iets onschuldigs zijn zoals een gezellig avondje doorhalen de avond ervoor. Het is dan ook aan te raden niet te snel de conclusie te trekken. Ook het té direct vragen is geen aanrader. Beter is om een open houding uit te stralen die voor de patiënt vertrouwd voelt. Er zijn echter wel grenzen. Wanneer jij ziet dat iemand overal blauwe plekken of wondjes heeft, kun je wel informeren naar de oorzaak. Ga hierbij af op je onderbuikgevoel, soms geven mensen zelf al hints. Daarnaast is er natuurlijk het codewoord ‘masker 19’ wat slachtoffers kunnen zeggen, zo kunnen ze bij de apotheek melding doen van huiselijk geweld.

Trek geen conclusie

Het is verleidelijk om te snel conclusies te trekken, maar wees hiervoor erg voorzichtig. Tenslotte is het aan de patiënt om te bepalen wat hij of zij wel of niet kwijt wil. Zet wel de deur open voor een dieper gesprek dan waarvoor hij of zij bij jou is gekomen. Dit doe je door de tijd te nemen en uit te stralen dat je zeker geen haast hebt. Wanneer het minderjarigen betreft is het natuurlijk een ander verhaal. Wees hier helemaal op je hoede en betrek eventueel een ouder erbij. Ook kun je iets verzinnen waardoor je heel even alleen met de client, in plaats van in een volle wachtkamer. Vraag bijvoorbeeld of degene even mee wil lopen naar achter om ‘iets op te halen’. Wellicht als jullie samen alleen zijn, komt het hoge woord eruit.

Kortom, soms zijn er serieuze zaken aan de hand maar soms valt het ook allemaal mee. Het is aan jou en je ervaring om wel of niet te interveniëren. Wees echter nooit te voorbarig met het trekken van conclusies. Dit kan zeer aanvallend overkomen. Maar oplettendheid is zeer belangrijk!

Bron: connection-sggz.nl