Mensen die zelf nooit hebben ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten, onderschatten vaak de beperkingen waarmee rolstoelrijders te maken krijgen
Daphne Beerman uit Alkmaar liep zes jaar geleden een dwarslaesie op en is sindsdien aan een rolstoel gebonden. Ze besloot om de Alkmaarse wethouder Arie Epskamp (volksgezondheid en WMO-maatwerk) uit te nodigen voor een ritje in een rolstoel door de stad.
Straatstenen niet overal mooi gelijk
De stad Alkmaar heeft een beschermd historisch stadsgezicht met pittoreske straatjes en prachtige architectuur. Dit maakt de stad geliefd bij velen, maar voor rolstoelgebruikers is het af en toe lastig om zich goed te kunnen verplaatsen. De straatstenen liggen lang niet overal mooi gelijk en juist dat vormt voor mensen in een rolstoel vaak een behoorlijke uitdaging. Wanneer je gebruik maakt van een elektrische rolstoel hoef je zelf geen kracht te zetten en hoeft een hobbel in het trottoir niet direct een probleem te zijn. Veel mensen moeten echter zelf hun eigen spierkracht gebruiken om zichzelf over alle hobbels te manoeuvreren.
WMO-adviesraad
Tijdens de wijkschouw in Alkmaar ontdekte Epskamp hoe lastig het vaak voor rolstoelgebruikers is. Precies dat was de bedoeling van Beerman, zij wil bestuurders meer besef bijbrengen van de moeilijkheidsgraad van rolstoelgebruik. Ze sloot zich in 2023 aan bij de WMO-raad in haar gemeente. Dit is een orgaan dat het stadsbestuur gevraagd en ongevraagd van advies voorziet op het gebied van WMO-vraagstukken. Desondanks werd de bekende winkelstraat Laat in de binnenstad van Alkmaar onlangs van nieuwe bestrating voorzien zonder dat de WMO-raad zich hierover had kunnen uitspreken, zo vertelde Beerman tijdens de schouw.
Kwart miljoen rolstoelgebruikers
Hoeveel mensen in Nederland een rolstoel hebben, is niet precies bekend. De overheid gaat uit van ongeveer een kwart miljoen mensen, van wie ongeveer twee derde zelfstandig woont. Voor het overige deel geldt dat men in een instelling verblijft, zoals een verzorgings- of verpleeghuis. Ook is er onderscheid tussen mensen die een rolstoel af en toe gebruiken en zij die permanent op een rolstoel aangewezen zijn, zoals Beerman. Het gebruik van rolstoelen neemt overigens toe naarmate de samenleving verder vergrijst. Doordat meer mensen een hogere leeftijd bereiken, neemt ook het aantal mensen dat minder goed ter been is, verder toe. Het is dus van groot belang dat bestuurders, maar ook ambtenaren die rechtstreeks betrokken zijn bij inrichtingsplannen voor de openbare ruimte, rekening houden met deze doelgroep.
Bron: totalezorgwinkel.nl