Een ziekte heeft niet alleen invloed op de patiënt zelf. Want ook naasten en geliefden voelen de emotionele, mentale en zelfs fysieke impact
Het leven van de partner, die in veel gevallen de voornaamste mantelzorger is, staat vaak op z’n kop. Vooral wanneer een ziekte langdurig of zelfs chronisch is. Voor zorgprofessionals is het belangrijk om het complete plaatje te zien om zo goed mogelijke zorg aan te bieden. De partner van een patiënt verdient dus ook aandacht, want als mantelzorger zijn ze onmisbaar voor de verzorging en potentieel herstel. Waar krijgt de partner van een ernstig zieke patiënt allemaal mee te maken?
Fysieke en emotionele impact op de partner
Mantelzorg dragen kost veel tijd en energie. Dat heeft invloed op het leven van een partner. Ze hebben minder tijd en energie voor andere dingen. Na hun werk zijn ze druk met de verzorging. Zelfs vrije dagen worden compleet besteed aan het helpen van hun zieke partner. De prestaties op hun werk lijden daar bijvoorbeeld onder. Bovendien bestaat de kans dat ze door emotionele stress en angstgevoelens slecht slapen.
De impact op een mantelzorger
Mantelzorgers zijn continu druk met het balanceren van alle taken die ze in het leven moeten uitvoeren. In sommige gevallen is er sprake van schuldgevoelens omdat ze het idee hebben niet genoeg te kunnen doen voor hun geliefde. Een ziekte beïnvloedt een mantelzorgdragende partner dus op veel verschillende manieren. Bovendien versterken de negatieve effecten elkaar. Als je bijvoorbeeld minder energie hebt, gaat de mentale weerbaarheid ook achteruit.
De dynamiek van een relatie
Geliefden worden opeens een patiënt en een verzorger wanneer een van de twee ernstig ziek wordt en de ander zorg draagt. In plaats van een gelijkwaardige relatie is er nu sprake van een compleet andere rolverdeling. Dat komt onder andere doordat de zieke afhankelijk is van zijn of haar partner. Partners zien elkaar te veel als patiënt en verzorger en dat gaat ten koste van de romantiek.
Verstoorde communicatie
Een ziekte kost veel energie en hetzelfde geldt voor het dragen van de mantelzorg. In combinatie met verhoogde stress bestaat de kans dat er kortaf of onduidelijk gecommuniceerd wordt. Terwijl communicatie juist zo belangrijk is in een romantische relatie.
Geen ruimte om de relatie uit te bouwen
Wanneer een van de twee in een romantische relatie serieus ziek is, gaat bijna alle aandacht naar het herstel. Er is geen ruimte meer voor een date of intimiteit. Met name bij relaties die nog niet zo lang bestaan is dat een probleem. Doordat de een zorg draagt voor de ander groeien partners weliswaar ook naar elkaar toe. Maar daar komt amper romantiek bij kijken en dat is juist wat nodig is om een sterke relatie op te bouwen.
Een verstoorde relatie door ziekte
Een ziekte kan helaas de aanleiding zijn om een relatie te stoppen. De stress is te veel voor de verzorger of de relatie is dusdanig verstoord dat er geen sprake meer is van romantiek en intimiteit. Het is trouwens lang niet altijd de zorgdragende die de relatie verbreekt. Spijt na het op de klippen lopen van een relatie na een ziekte is geen uitzondering. Daarom komt advies voor een ex terugwinnen in dergelijke gevallen veel voor. Dat geeft nog maar eens aan hoe groot de impact van een ziekte en de verzorging daarvan hebben op een romantische relatie.
Bron: exterug.nl