Vergrijzing, een tekort aan zorgpersoneel en een toename van het aantal chronisch zieken: dit zorgt er allemaal voor dat de zorgkosten al jarenlang toenemen
Om deze prijsstijgingen te dekken, stijgt de premie van de zorgverzekering in 2025 opnieuw mee. Hoe zit dat precies, en wat betekent dit voor ons zorgstelsel? In dit artikel lees je meer over zorgverzekeringen en het zorgstelsel in 2025.
Zorgpremie stijgt al acht jaar op rij
Komend jaar stijgt de zorgpremie voor het achtste jaar op rij. In die periode is de maandpremie met bijna 60 euro gestegen. In 2017 betaalde je iedere maand nog zo’n 100 euro voor de basisverzekering, terwijl dat bedrag komend jaar ongeveer 156 euro wordt.
“De toegenomen vraag naar zorg is deels verantwoordelijk voor de premiestijging. Door vergrijzing en toename van chronische ziekten doen meer mensen een beroep op de zorg. Dat brengt extra kosten met zich mee”, zegt Mirjam Prins, Independer-expert zorgverzekeringen.
“Ook zorgen de hogere lonen en gestegen materiaalkosten voor een hogere premie in 2025. Het forse tekort aan zorgpersoneel, onder meer onder assistenten, speelt ook een grote rol. Werkgevers in de zorg gaan tot het uiterste om nieuw personeel aan te trekken.”
Eerste premie zorgverzekering bekend
De stijging naar 156 euro is een inschatting van het kabinet, dat op Prinsjesdag bekend werd gemaakt. Inmiddels is de eerste premie bekendgemaakt, traditiegetrouw door zorgverzekeraar DSW. Klanten van deze verzekeraar gaan komend jaar maandelijks 158,50 euro betalen voor een basisverzekering: 6,4% meer dan vorig jaar.
Andere zorgverzekeraars moeten hun premiebedrag uiterlijk 12 november bekendmaken. Zo hebben verzekerden nog voldoende tijd om hun zorgverzekering te vergelijken en eventueel nog hun dekking te wijzigen of de overstap naar een andere verzekeraar te maken.
Eigen risico blijft wel gelijk
Hoewel de zorgpremie stijgt, blijft het eigen risico in 2025 wel hetzelfde: 385 euro. Den Haag is van plan om dit bedrag vanaf 2027 af te bouwen tot 165 euro. Mogelijk komt er dan ook een maximaal te betalen bedrag per behandeling, zodat het eigen risico niet na een enkele behandeling opgehoest hoeft te worden.
Of dit een positieve maatregel is, daar zijn de meningen over verdeeld. Er wordt namelijk verwacht dat een flink lager eigen risico leidt tot meer druk op de zorg, doordat mensen zich bij klachten vaker laten doorsturen naar een medisch specialist. Dit kan weer leiden tot hogere zorgkosten en een hogere zorgpremie.
Contractonderhandelingen eerder rond
De afgelopen jaren duurde het vaak lang tot alle contractonderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders rond waren. De contracten waren regelmatig nog niet rond voor het einde van het jaar, waardoor het voor verzekerden onduidelijk bleef welke zorg ze met hun zorgverzekering volledig vergoed kregen.
Dit jaar moet daar verandering in komen dankzij nieuwe regels van de NZa. De verwachting is dat vrijwel alle contractonderhandelingen zijn afgerond op 12 november, wanneer zorgverzekeraars hun premie bekend moeten maken. Dit geeft verzekerden meer inzicht bij het kiezen van een zorgverzekering.
Dat er eerder duidelijkheid komt over contracten, is ook voor jou als assistent een fijne ontwikkeling. Zo kun je al dit jaar cliënten helpen als deze bij jou komen met vragen over vergoedingen in 2025.
Bron: Independer.nl