Als ondernemer is het belangrijk om goed verzekerd te zijn

Dit kan helpen om onnodige kosten en problemen te voorkomen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verzekeringen die jouw onderneming nodig heeft om goed beschermd te zijn. Van aansprakelijkheid tot arbeidsongeschiktheid, het is essentieel om de juiste verzekeringen af te sluiten om risico's te minimaliseren.

Algemene aansprakelijkheidsverzekering

Een van de eerste verzekeringen die je echt niet wilt missen als ondernemer, is een algemene aansprakelijkheidsverzekering. Dit is de verzekering die je beschermt als jouw bedrijf per ongeluk schade veroorzaakt aan anderen. Stel je voor, je bent bezig bij een klant en door een kleine fout loopt iemand verwondingen op, of je beschadigt per ongeluk de spullen van een klant. Zo’n situatie kan flink in de papieren lopen, maar met een AVB hoef je je daar geen zorgen over te maken. Deze verzekering dekt namelijk die kosten, zodat je niet zelf voor duizenden euro’s aan schadeclaims hoeft op te draaien. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en het is wel zo relaxed om te weten dat je financiële zekerheid hebt als er iets misgaat. Dat geeft je de vrijheid om te doen waar je goed in bent, zonder slapeloze nachten over mogelijke claims.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Naast een algemene aansprakelijkheidsverzekering is het voor bepaalde beroepsgroepen ook verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade claims die voortkomen uit beroepsfouten of nalatigheid. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat die een fout maakt in een juridische procedure of een accountant die een fout maakt in de financiële administratie van een klant. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan helpen om de financiële gevolgen van dergelijke fouten te beperken.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ondernemer kan er zomaar iets onverwachts gebeuren waardoor je niet meer kunt werken, zoals ziekte of een ongeluk. Dat is natuurlijk een nachtmerrie, want hoe ga je dan je rekeningen betalen? Gelukkig is er een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) die ervoor zorgt dat je toch een inkomen hebt als je tijdelijk of langer uit de running bent. Zo hoef je je niet elke dag zorgen te maken over wat er gebeurt als je even niet kunt werken. Je vaste lasten, zoals huur of de boodschappen, kunnen dan gewoon betaald blijven. Met zo'n verzekering zorg je ervoor dat je ook in mindere tijden je financiële zaken op orde hebt, zodat je de rust hebt om te herstellen.

Bedrijfsautoverzekering

Als jouw onderneming gebruik maakt van bedrijfsauto's is het belangrijk om deze goed te verzekeren. Een bedrijfsauto verzekering dekt schade aan de auto zelf, maar ook eventuele schade die veroorzaakt wordt aan derden. Denk hierbij aan een aanrijding met een andere auto of schade aan eigendommen van anderen. Het is verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor bedrijfsauto's, maar het kan verstandig zijn om ook aanvullende dekkingen af te sluiten, zoals casco of inzittendenverzekering.

Vermogens schadeverzekering

Een verzekering waar veel ondernemers niet meteen aan denken, maar die je echt kan redden in vervelende situaties, is de vermogens schadeverzekering. Stel je voor: een medewerker knoeit met de cijfers, fraudeert of steelt geld, of een externe partij probeert je op te lichten. Niemand wil erover nadenken, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Met een vermogens schadeverzekering sta je er niet alleen voor als het misgaat. Deze verzekering dekt de financiële schade die voortkomt uit dit soort misstanden, zoals verduistering of oplichting. Zo hoef je je niet ineens zorgen te maken over grote financiële gaten als iemand binnen of buiten je bedrijf besluit een verkeerde afslag te nemen. Deze verzekering zorgt ervoor dat je niet met de gebakken peren zit als er iets misgaat.

Cyberverzekering

We leven in een tijd waarin vrijwel alles online gebeurt, en met die digitalisering komt ook een toename van cybercriminaliteit. Een cyberverzekering is daarom geen luxe meer, maar pure noodzaak. Denk aan hackers die je systemen platleggen met ransomware, datalekken waardoor vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen, of boetes omdat je per ongeluk de privacy regels hebt overtreden. Zonder de juiste bescherming kunnen de kosten van zo’n aanval razendsnel oplopen. Een cyberverzekering dekt niet alleen de schade, maar ook de kosten voor dataherstel, juridische hulp en boetes. En als je omzet verliest doordat je website of IT-systemen plat liggen, kan de verzekering ook dat deels compenseren. Zo voorkom je dat een cyberaanval je hele bedrijf in één klap stillegt en je met de handen in het haar zit.

Bron: allianz.nl