Voelen patiënten zich op hun gemak als ze plaatsnemen in de wachtkamer?

De meeste mensen zijn toch een beetje nerveus of voelen zich echt niet fijn. Dan is het belangrijk dat de wachtkamer voldoende biedt om die spanning iets weg te nemen en de patiënt op zijn of haar gemak te stellen. 

Wat veel mensen niet beseffen is dat de omgeving van grote invloed kan zijn op de gemoedstoestand. Als je omgeven bent in een ruimte met lichte en vrolijke kleuren, zachte materialen en comfortabele zitplekken, dan voel je je direct een stuk meer op je gemak. Een ziekenhuisgeur of een steriele omgeving kunnen juist het gevoel van angst versterken. Zeker als de patiënt al nerveus is voor wat de dokter of therapeut gaat zeggen. 

Reden genoeg dus voor zorgpraktijken om hun wachtkamer aan te pakken. Maar waar let je dan op? Hieronder volgen drie tips. 

1. Flyers en posters 

Het is allereerst belangrijk dat alles wat in de ruimte staat ook een duidelijke functie heeft. Zo zien we bij veel zorgpraktijken bijvoorbeeld het gebruik van flyers voor verschillende veel voorkomende aandoeningen. Dit kunnen bij een psychopraktijk bijvoorbeeld folders bij depressie, trauma of verslaving zijn. Bij de huisarts vind je weer folders van veelvoorkomende ziektes. Veel mensen vinden het fijn als ze deze informatie laagdrempelig kunnen pakken. Zelfs wanneer ze nog niet in gesprek zijn geweest met de arts. 

Laat je flyers drukken voor je praktijk? Dan is het niet alleen belangrijk dat de folder er uitnodigend uitziet, maar ook dat deze informatief is en door iedereen gemakkelijk te lezen is. Houd rekening met het verschil in opleidingsniveau en leeftijd onder je patiënten. 

Ook posters kunnen gebruikt worden om de aandacht van de patiënt te trekken. Bijvoorbeeld om ze aan te moedigen om stappen te ondernemen of simpelweg om de ruimte op te fleuren. Dit zijn elementen die onmisbaar zijn in elke wachtkamer. 

2. Tijdverdrijf 

De meeste patiënten worden er niet gelukkiger van als ze niets te doen hebben in de wachtkamer. Dit versterkt het gevoel van onrust. Daarom is het slim om ook over enige vorm van tijdverdrijf na te denken. Bijvoorbeeld door tijdschriften neer te leggen, spellen te plaatsen, een koffieautomaat neer te zetten of een televisie aan te sluiten. Houd hierbij ook rekening met de doelgroep. Komen er bijvoorbeeld ook vaak mensen met jonge kinderen? Denk dan ook aan een speelhoekje voor de kinderen. 

3. Fijne stoelen 

Tijdens het wachten is het belangrijk dat de patiënten comfortabel kunnen zitten. Het is goed om hierbij stoelen voor alle doelgroepen aan te kunnen bieden. Zo vinden ouderen het bijvoorbeeld vaak fijner om in een hoge stoel te zitten. Denk hierbij ook aan het materiaalgebruik. Kies voor zachte materialen en kleuren om zowel de sfeer als het comfort te verhogen. Realiseer bij voorkeur dus een combinatie tussen banken en stoelen om zo voor iedereen een fijn plekje te creëren. 

Bron: flyeralarm.com / zit-comfort.nl