Chlamydia is een van de meest voorkomende soa's in Nederland en België

Hoewel de meeste infecties geen klachten veroorzaken, werd lange tijd gedacht dat chlamydia een belangrijke oorzaak was van vrouwelijke onvruchtbaarheid. Nieuw onderzoek toont echter aan dat de kans op onvruchtbaarheid na een chlamydia-infectie kleiner is dan eerder gedacht.
Onderzoek naar chlamydia
Sinds 2015 zijn zo'n 6000 vrouwen gevolgd. Van hen had een derde ooit chlamydia, maar minder dan de helft ervoer symptomen, zoals abnormale afscheiding, pijn bij het plassen of tijdens seks. Het onderzoek concludeerde dat slechts 1% van de vrouwen met chlamydia onvruchtbaar werd door beschadiging van de eileiders. Vrouwen zonder symptomen hadden nauwelijks risico op complicaties, terwijl vrouwen met symptomen wel vaker problemen zoals bekkenontsteking of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kregen.
Vrouwen die chlamydia hadden gehad, hadden een iets lagere kans om binnen een jaar zwanger te worden (74%) vergeleken met vrouwen zonder de infectie (79%).
Het gebruik van antibiotica
Bij een positieve chlamydia-test wordt standaard antibiotica voorgeschreven, ook zonder klachten. Het onderzoek toont echter aan dat het behandelen van klachtenloze infecties weinig bijdraagt aan het verminderen van besmettingen en zelfs kan bijdragen aan antibioticaresistentie. Daarom heeft de GGD haar testbeleid per 1 januari 2025 aangepast.
Nieuw beleid van de GGD
Vanaf 2025 test de GGD niet meer routinematig op chlamydia bij mensen zonder klachten. Ze stellen dat de meeste infecties vanzelf overgaan en weinig negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid zonder klachten. Bovendien helpt onnodig antibioticagebruik bij het ontstaan van resistentie. De GGD en Soaids Nederland geloven dat gedragsverandering en preventieprogramma’s effectiever zullen zijn om het aantal infecties te verlagen.
Dit nieuwe beleid geldt alleen voor chlamydia; andere soa's, zoals gonorroe, worden nog steeds getest, zelfs zonder klachten.
De rol van de zelftest
Omdat de GGD niet meer standaard op chlamydia test zonder klachten, wint de soa-zelftest aan populariteit. Bedrijven zoals Testalize.me zien een stijging in het aantal mensen dat zich op chlamydia laat testen, vooral onder jongeren die bezorgd zijn over het risico van besmetting. De zelftest biedt hen de mogelijkheid om in hun eigen tempo te testen, zelfs als ze zelf geen symptomen hebben.
Sommige jongeren geven aan dat ze de GGD niet altijd vertrouwen en beweren dan klachten te hebben om alsnog getest te worden. Het is nog onduidelijk of het nieuwe testbeleid zal leiden tot een stijging van het aantal infecties en complicaties, zoals eerder het geval was met gonorroe, waarvoor nu wel weer standaard getest wordt.
De zelftest biedt gebruikers meer autonomie en wordt steeds vaker aanbevolen door huisartsen en GGD's, aangezien deze net zo betrouwbaar zijn als de testen via de GGD of huisarts.
Bronnen:
- Onderzoek door het RIVM (2015–2020)
- GGD Nederland (2025 testbeleid)
- testalize.me