Peesplaatontsteking klinkt misschien als een hele mond vol, maar we gaan het heel begrijpelijk voor je maken

Het komt erop neer dat het een veel voorkomende en vaak pijnlijke aandoening is die meestal de hiel treft. We nemen stap voor stap door wat het is, hoe het komt, en vooral hoe je er vanaf kunt komen of het kunt voorkomen.

Wat een peesplaatontsteking inhoudt

In de eerste plaats is het van groot belang om te beseffen wat een peesplaatontsteking inhoudt, want kennis is macht. Zoals de naam al deels aangeeft, is een peesplaatontsteking een type inflammatie die plaatsvindt in je peesplaat. Je peesplaat is een dik en sterk weefsel dat zich aan de onderkant van je voet bevindt. Het is verantwoordelijk voor het beschermen van je voetzool en helpt bij het absorberen van schokken tijdens beweging. Wanneer je dus last hebt van een peesplaatontsteking voet, zal je te maken hebben met een lichaam dat met name tijdens beweging pijnlijke uitdagingen kent.

De symptomen van deze ontsteking

De symptomen van peesplaatontsteking zijn niet altijd even duidelijk in het begin. Vaak begint het met een doffe pijn of een branderig gevoel in de hiel, die soms over het hele voetgebied kan verspreiden. Maar het is niet alleen de pijn; stijfheid in en rond je hiel is ook een veel voorkomend teken. Als dit bekend klinkt, heb je misschien te maken met peesplaatontsteking.

Hoe je van een peesplaatontsteking afkomt

Het lijkt misschien een berg waar je tegenop ziet, maar het overwinnen van een peesplaatontsteking is absoluut mogelijk. De sleutel tot herstel ligt in een combinatie van rust, de juiste oefeningen, en misschien het aanpassen van je schoenen. Geef je voeten wat ademruimte en de kans om te herstellen. Vervolgens kun je specifieke rekoefeningen integreren die de peesplaat soepeler maken en de druk verminderen. Kijk verder eens kritisch naar je schoeisel. Soms is een simpel paar nieuwe inlegzooltjes al een wereld van verschil.

Een ontsteking als deze voorkomen

Het voorkomen van peesplaatontsteking begint bij het luisteren naar je lichaam en het nemen van preventieve maatregelen. Een gezonde levenswijze, met voldoende rust tussen fysieke activiteiten door, speelt een cruciale rol. Probeer bovendien regelmatig te rekken, vooral na het uitvoeren van inspannende activiteiten die een zware belasting voor je voeten kunnen zijn. Het is ook essentieel om je voeten te voorzien van de juiste ondersteuning; investeer in kwalitatief goede schoenen die specifiek zijn ontworpen voor jouw voettype en de activiteiten die je onderneemt.

Wie hebben vaak te maken met een peesplaatontsteking?

Het zijn vaak sporters, wandelaars en mensen met een staand beroep die deze vervelende kwaal ervaren. Atleten zetten veel druk op hun voetboog, waardoor de kans op irritatie toeneemt. Maar ook als je dagelijks urenlang op je voeten staat, zoals leraren, verpleegkundigen en winkelpersoneel, loop je een verhoogd risico. Het is dus essentieel om niet alleen actie te ondernemen als het leed al geschied is, maar ook preventief te werken aan een gezonde voetverzorging en lichaamsbeweging.

Bron: footlogics.nl