PlantLab, opgericht in 2010, bouwde PlantLab in Den Bosch een nieuwe fabriek, waarin €10 mln is geïnvesteerd en enkele tientallen mensen werken. De onderneming kweekt daar met een wereldwijd patent en de nieuwste snufjes op het gebied van licht- en klimaatcontrole planten, groenten en kruiden in afgesloten ruimten, waar geen zonlicht bij kan komen.

In 2014 startte PlantLab ook een dochteronderneming in Palo Alto (Californië) in de Verenigde Staten. PlantLab heeft grote verwachtingen van de Amerikaanse markt.

De Zwitserse multinational Syngenta, waar wereldwijd 26.000 mensen werken, gaat met de techniek van PlantLab tuin- en landbouwproducten produceren. Daardoor kunnen planten het hele jaar door groeien en hoeven ze niet meer uit exotische oorden te komen.

Miljarden mensen voeden

Door experts in de sector en door PlantLab zelf is regelmatig gezegd dat de technologie van het Brabantse bedrijf wereldwijd de land- en tuinbouwsector kan veranderen. Door teelt zonder daglicht mogelijk te maken, zou het binnen enkele decennia op grotere schaal mogelijk zijn overal ter wereld voedsel te verbouwen, ook in gebieden waar oogsten mislukken. Ook kan een groot deel van de voedselproductie zich daarom naar steden verplaatsen.

‘Samen met onze partners willen wij ervoor zorgen dat straks negen miljard mensen kunnen beschikken over veilig, voedzaam, lekker en betaalbaar voedsel.’

Veel toepassingen

De methode van PlantLab kent een brede range van toepassingen in de markt, variërend van veredeling en productie van groente, fruit en bloemen, en de productie van ingrediënten voor kindervoeding, medicijnen, smaak- en geurstoffen en cosmetica.