Veel masterstudenten Geneeskunde hebben minstens tien weken studievertraging opgelopen door de coronacrisis

Ze konden geen co-schappen lopen en ook was afstandsonderwijs in sommige gevallen niet mogelijk. Het is logisch dat er door de coronacrisis andere prioriteiten zijn, maar juist tijdens deze pandemie is het van belang dat online onderwijs goed toegankelijk is voor studenten.
Overbelasting van de zorg
Het Erasmus MC geeft aan dat het klopt dat een aanzienlijke meerderheid van de geneeskundestudenten tien weken studievertraging oploopt. De reden hiervoor is overbelasting van de zorg. Deze problematiek speelde ook een rol bij andere universitair medische centra. Veel van het masteronderwijs betreft het aanleren van klinische vaardigheden, waardoor dit maar zeer ten dele digitaal kan worden aangeboden. Ook is het zo dat de studenten de gemiste co-schappen alsnog moeten volgen, dus het online aanbieden van onderwijs zou volgens een woordvoerder van het Erasmus MC geen tijdwinst opleveren. De masterstudenten zien dit anders. Volgens hen bestaat maar hooguit een kwart van het onderwijs uit het aanleren van praktische vaardigheden. De andere lessen zouden wel online aangeboden kunnen worden om de studievertraging flink te verkorten.
Compensatie studievertraging co-assistenten
Landelijke belangenverenigingen De Geneeskundestudent, LAD en KNMG hebben het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd om co-assistenten te compenseren voor de studievertraging die is opgelopen als gevolg van de COVID-19-crisis. Het onderwijs van de meeste studenten kan gewoon digitaal doorgaan, maar sinds 16 maart zijn de co-schappen noodgedwongen stopgezet, terwijl co-assistenten het collegegeld gewoon moesten blijven betalen. De voorzitter van De Geneeskundestudent geeft aan dat steeds meer studenten zich zorgen maken over hun oplopende studieschuld. Deze is al hoger dan gemiddeld voor artsen omdat de studie Geneeskunde zes jaar duurt en studenten vaak geen bijbaantje kunnen hebben naast hun drukke co-schappen. Je kunt misschien wat besparen met een sim only abonnement en door goedkoop boodschappen te doen, maar op een gegeven moment is de rek daar wel uit. Studenten willen financieel gecompenseerd worden voor deze situatie waar ze zelf geen invloed op hebben.
Kortere co-schappen
De universiteiten kijken naar verschillende oplossingen voor het terugdringen van de studievertraging. Een van de mogelijkheden is het verkorten van de co-schappen. De meningen onder studenten zijn hierover verdeeld. De ene student lijkt het een goed idee, terwijl de ander bang is dat dit ten koste gaat van de opleiding. De Geneeskundestudent gaat hierover eerst in gesprek met zijn leden en daarna met de universiteiten.
Wisselende situaties
Niet overal worden studenten op dezelfde manier getoetst. Zo worden studenten van de Universiteit Maastricht programmatisch getoetst. Dit wil zeggen dat iedere student een portfolio maakt waarin de medische competenties worden bijgehouden. Veel van het onderwijs kan dan gewoon doorgaan, waardoor de achterstand van deze studenten een stuk minder groot is. Momenteel is er een akkoord over de coronaregeling tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen, waardoor ziekenhuizen zich weer volledig kunnen richten op het verder op gang brengen van de reguliere zorg.
Bron: Pricewise.nl, Observantonline.nl