Als doktersassistent assisteer je een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, bij de behandeling van patiënten en op administratief gebied. In het ziekenhuis wordt ook wel de functietitel polikliniek assistent gebruikt.
(MBO niveau 4)
Doktersassistent betekent letterlijk het assisteren en ondersteunen van de behandelaar. Het beroep is echter complexer en uitgebreider. De doktersassistent heeft een eigen, herkenbare bijdrage in de gezondheidszorg.
Als doktersassistent moet je zorgvuldig werken. Zowel bij het doen van onderzoekjes als bij het bijhouden van de administratie. Op drukke momenten moet je veel dingen tegelijk doen en lang achter elkaar door kunnen werken zonder fouten te maken.
Je hebt veel contact met patiënten: je ontvangt hen niet alleen, maar stelt hen ook gerust. Jij bent degene die de patiënten het eerst te woord staat, aan de telefoon of achter de balie. Je geeft hen voorlichting over bijvoorbeeld het hoe en waarom van een onderzoek. Daarvoor houd je via de vakliteratuur bij wat er zoal verandert in de medische wereld.
Administratieve werkzaamheden bestaan onder andere uit het afhandelen van de correspondentie, het verwerken van medische gegevens en het beheren van de voorraad medicijnen. Je plant het spreekuur, schrijft herhalingsrecepten uit en verzorgt soms de financiële administratie.
Naast deze administratieve en patiëntgerichte werkzaamheden assisteer je de huisarts, bedrijfsarts of specialist bij onderzoek of bij de behandeling van patiënten. Je helpt de huisarts bijvoorbeeld door instrumenten klaar te zetten en aan te geven. Ook kun je eenvoudige onderzoekjes uitvoeren op urine, ontlasting en bloed. Medisch-technische taken die je zelfstandig verricht, zijn bijvoorbeeld hechten, verbinden, injecteren, EHBO verlenen, het aanstippen van wratten en de controle van diabetespatiënten.
Je werkt onder direct toezicht van de (huis)arts en hebt te maken met uitgebreide voorschriften, waaraan je je heel nauwgezet moet houden. Een van die voorschriften is het beroepsgeheim.
Kortom, wat je nodig hebt is: concentratie, inlevingsvermogen, organisatietalent, communicatieve vaardigheden.
Een doktersassistent heeft veel verschillende taken en daarmee een afwisselende baan. In Nederland zijn ongeveer 26.000 doktersassistenten werkzaam, waarvan bijna de helft (ca. 12.000) werken in een huisartsenvoorziening. Binnen de gezondheidszorg kun je op veel verschillende plaatsen aan het werk en heb je ook carrièremogelijkheden. Voor de doktersassistenten zijn er vier functiegroepen opgesteld, nl. Doktersassistent A (schaal 4), Doktersassistent B (schaal 5), Doktersassistent C (schaal 6) en Leidinggevend Doktersassistent (schaal 6). Zie ook voor meer informatie deze link. Op deze pagina vind je ook de salarissentabellen in de CAO en ook de vernieuwde Handreiking Functiewaardering Huisartsenzorg met de functiewaarderingen voor functies die in de huisartsenzorg voorkomen, waaronder ook de nieuwe functiegroep Doktersassistent C en de rol van Spreekuur Ondersteuner Huisarts (SOH).
Registratie Kwaliteitsregister
Voor Doktersassistenten is er een Kwaliteitsregister (KABIZ). Hiermee laat de Doktersassistent zien dat zij een gediplomeerde professionele beroepsbeoefenaar is, die kwaliteit levert en haar vakkennis en deskundigheid op peil houdt. Herregistratie van ingeschreven doktersassistenten vindt elke vijf jaar plaats en is alleen mogelijk indien leden in die vijf jaar aan de gestelde kwaliteitscriteria hebben voldaan. Lees meer …
Lees meer op youchooz.nl of gerichte informatie en uitleg over het beroep doktersassistent via NVDA.nl