Je leert onder andere hoe je in- en uitwendig onderzoek doet aan het lichaam van een overledene. En je leert hoe je samen met de patholoog of assistent-patholoog in opleiding de doodsoorzaak van iemand kunt vaststellen. Maar ook bestudeer je bijvoorbeeld welke lichamelijke schade een ziekte of een ongeval kan veroorzaken.
(MBO 4)
Wat doet een obductieassistent?
Tijdens de obductie assisteer je de patholoog. Je neemt bloed, vocht en weefsels af voor onderzoek of bijvoorbeeld voor weefseldonatie. Ook maak je insnijdingen en doe je uitsnijdingen zoals een schedel- en ruggenmergobductie of een schedelbasisuitname. Verder maak je verschillende oplossingen en preparaten klaar om onderzoek te doen.

Het naleven van hygiënevoorschriften om de besmetting en verspreiding van ziektekiemen te voorkomen behoort ook tot je werkzaamheden. Je zorgt voor het onderhoud en het desinfecteren van ruimten, materialen, instrumentaria en obductietafels.
Als obductieassistent heb je ook een aantal administratieve taken. Zo controleer je verschillende formulieren. Denk aan aanvraagformulieren voor obductie, papieren voor persoonsidentificatie en toestemmingsdocumenten voor orgaandonatie.
Verder zorg je ervoor dat het lichaam van een overledene na de obductie weer helemaal netjes gerestaureerd is. Hierdoor kunnen de nabestaanden waardig afscheid nemen.
Past het bij je?
Een onderzoekende geest is een must in dit werk. De lichamen die je als obductieassistent onderzoekt zullen er niet altijd uitzien zoals je zou verwachten, maar dat belemmert jouw onderzoek niet. Door thermische of mechanische veranderingen kan een lichaam bijvoorbeeld nog veel bloedsporen bevatten of niet meer in goede staat verkeren. Je moet hier als obductieassistent wel tegen kunnen.
Om onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van een persoon moet je precies kunnen werken. Je moet goed weten welke oplossingen en preparaten je voor welk onderzoek nodig hebt. Ook houd je tijdens een obductie in de gaten of een lichaam veranderingen of afwijkingen vertoont en meld je dit aan de patholoog. Daarnaast heb je als obductieassistent te maken met hygiëne en veiligheid. Het is dus van belang dat je zorgvuldig werkt.
Je onderhoudt als obductieassistent contact met veel verschillende mensen. Zo begeleid je bijvoorbeeld obductieassistenten die nog in opleiding zijn en geef je voorlichting aan bezoekers. Ook verstrek je informatie aan pathologen, medisch specialisten, analisten of mortuariumpersoneel. Maar je hebt bijvoorbeeld ook contact met uitvaartverzorgers, en soms met nabestaanden en zelfs met justitie. Je moet dus beschikken over goede contactuele vaardigheden.
Kortom, wat je nodig hebt is:
- onderzoeksgerichtheid
- kritische houding
- nauwkeurigheid
- goede contactuele vaardigheden
Meestal ben je werkzaam in het mortuarium of de obductiekamer van een ziekenhuis. Tijdens deze opleiding krijg je les van ervaringsdeskundigen zoals pathologen, anatomen, ziekenhuishygiënisten en analisten.
Bron: youchooz.nl
Cursus Obductieassistent
De bijscholingscursus is bestemd voor medewerkers in de gezondheidszorg. De cursus wordt uitgevoerd op mbo-niveau. Een vooropleiding op minimaal mbo-niveau is wenselijk. Kennis van anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam is onmisbaar.
Bij aanvang van de opleiding moet je bij minimaal tien obducties hebben geassisteerd of alsnog doen middels een stage bij bijvoorbeeld een ziekenhuis of een mortuarium. Je moet deze stage dan wel zelf regelen.
Vier modules
De opleiding bestaat uit vier modules. Iedere module bestaat uit 4 dagdelen inclusief toets. De totale cursus duurt 1 jaar. Elke module behandelt een specifiek onderwerp. Deze onderwerpen zijn:
- Module 1: Hygiëne en veiligheid tijdens de obductie
- Module 2: Obductie borst en buikholte
- Module 3: Obductie weefsels en orgaanpreparatie
- Module 4: Obductie schedel en ruggenmerg.
Het is mogelijk de modules apart van elkaar te volgen. Aanmelding per module is mogelijk. De docenten, pathologen, een ziekenhuishygiënist en een analist, zijn ervaren in het werkveld. Iedere module wordt afgesloten met een theoretische toets. Bij voldoende resultaat wordt voor de betreffende module een deelcertificaat uitgereikt. Inlevering van alle 4 de deelcertificaten levert het Diploma Obductieassistent op, erkend door de S.O.V.
Achtergrondinformatie
In 1993 is door de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Obductieassistenten, Overledenenverzorgers en Thanatopracteurs (N.V.O.A. Vesalius) de ontwikkeling gestart van de Bijscholingscursus Obductieassistenten. Dit met als doel de erkenning en professionalisering van het beroep van obductieassistent. Deze bijscholingscursus is door N.V.O.A. Vesalius overgedragen aan de Stichting Opleidingen Vesalius (SOV). Vanaf juni 2000 draagt Rijn IJssel Training & Opleiding zorg voor de uitvoering via de afdeling Laboratorium & Research van Rijn IJssel.