Als tandartsassistent werk je onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist en is een veelzijdige functie

(MBO niveau 4)

Als tandartsassistent werk je nauw samen met een tandarts of specialist en speel je een belangrijke rol in tandheelkundige behandelingen. Je zorgt dat alle benodigdheden klaarstaan, assisteert tijdens behandelingen door instrumenten aan te reiken en voert ondersteunende taken uit, zoals het klaarmaken van materialen en het maken van röntgenfoto's.

Daarnaast voer je zelfstandig taken uit, zoals het geven van poetsinstructies, fluoridebehandelingen en het aanbrengen van sealants. Je reinigt en steriliseert instrumenten en ondersteunt ook administratief: afspraken plannen, patiënten ontvangen, medische gegevens verwerken en de voorraad beheren.

Met aanvullende opleidingen kun je zelfs zelfstandig tandsteen verwijderen en voorlichting geven over mondgezondheid. Door het regelmatige contact met patiënten ben je vaak het vertrouwde gezicht van de praktijk.

tandartsassistent

Kortom, wat je nodig hebt is

  • een goede omgang met mensen
  • nauwkeurige werkwijze

Met jouw vaardigheden en betrokkenheid ben je een onmisbare schakel in de mondzorg!

Waar werk je?

Je kunt aan de slag in een tandartspraktijk, bij een orthodontist, op een afdeling mond- en kaakchirurgie, of bij een tandheelkundig centrum. Je werkt meestal op vaste tijden, maar bij spoedgevallen kan flexibiliteit nodig zijn.

Is er werk?

Wist u dat de werkgelegenheid voor tandartsassistenten in de toekomst uitstekend is?

  • aantal tandartspraktijken in Nederland ± 5.000
  • aantal tandartsassistenten werkzaam ± 17.000, waarvan preventie-assistent ± 2.000
  • behoefte aan assistenten in de komende jaren ± 18.500, waarvan preventie-assistent ± 3.000 – 4.000
  • gemiddeld aantal jaren dat een tandartsassistent werkzaam is 15
  • jaarlijkse behoefte aan nieuwe instroom ± 1.250

Bron: Stichting Fonds Tandartsassistenten

Eisen toelating en mogelijke opleidingen

De opleiding tot tandartsassistent is een mbo-opleiding op niveau 4. Er zijn verschillende mogelijkheden om een erkend mbo-diploma Tandartsassistent te behalen. Of je nu schoolverlater of herintreder bent, graag op school leert of liever in de praktijk: er is voor elk wat wils.

Je hebt toegang tot de opleiding (zowel bij een particuliere onderwijsinstelling als bij een ROC) als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s of bewijzen: VMBO, VBO, MAVO, van 3 naar 4 HAVO/VWO

Je kan kiezen voor een BOL (Beroepsopleidende leerweg) – ook wel het ‘reguliere onderwijs’ genoemd – wordt voornamelijk gevolgd door jonge studenten die direct uit het voortgezet onderwijs de mbo-opleiding gaan volgen. De BOL-leerweg bestaat uit een praktijkdeel van minimaal 20% en maximaal 60%. Het praktijkdeel wordt stage genoemd en een leerling kan daarvoor terecht bij een erkend leerbedrijf. Het vak van tandartsassistent is populair: het aantal tandartsassistenten dat via de BOL het mbo-diploma behaalt, groeit en zal naar verwachting blijven groeien. Je kan ook kiezen voor BBL (Beroepsbegeleidende leerweg). De BBL-leerweg is een combinatie van werken (minimaal 60%) en leren, waarbij de leerling in dienst is van een bedrijf en tegelijkertijd een opleiding volgt. Om aan deze BBL-variant te kunnen deelnemen moet de student een dienstverband aangaan. De assistent kan dus (blijven) werken in de praktijk en gaat 1 dag of avond per week naar school.

Al ervaring of certificaat?

Voor ervaren tandartsassistenten zonder mbo-diploma Tandartsassistent is er de mogelijkheid om een mbo-diploma tandartsassistent te behalen (Academie Tandartsenpraktijk). Als je al over werkervaring beschikt, kan je je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij een ROC. Ook kun je kiezen voor Zelfstudievarianten, zoals bijvoorbeeld LOI, Scheidegger.

Lees meer over dit beroep op: youchooz.nl en KNMT.nl