Als voedingsassistent werk je in een verpleeg- of verzorgingshuis, of op de verpleegafdeling van een ziekenhuis om patiënten en bewoners van eten en drinken te voorzien.
(vanaf MBO niveau 1)
Je werkt onder de leiding van een afdelingshoofd of facilitair leidinggevende. Zij zeggen wat je moet doen, maar je bepaalt meestal zelf hoe je het werk aanpakt.

Je luistert naar de wensen van de bewoners en patiënten en houdt op speciale kaarten en vochtlijsten bij wat dieetpatiënten te eten en te drinken krijgen. Je helpt ze vervolgens met het maken van een keuze uit het menu.
Als het tijd is voor de maaltijd breng je deze rond op je afdeling en help je zonodig ook bij het eten en drinken. Vanuit de bewoner of patiënt gezien, vervul je een beetje de rol van gastheer/gastvrouw.
Voor je werk is het bovendien nodig dat je overlegt met verzorgers over de voeding en dat je informeert bij de collega’s van de verpleging of een patiënt bijvoorbeeld rechtop mag zitten om te eten. Als patiënten of bewoners klachten hebben, geef je deze door aan de verzorgers die bevoegd zijn of het afdelingshoofd.
Past het bij je?
Je moet goed kunnen samenwerken en overleggen met het personeel van de keuken en de verzorging. Hierbij is een goede mondelinge vaardigheid belangrijk, over bijvoorbeeld voeding mogen geen misverstanden ontstaan.
Je moet zorgvuldig kunnen werken, want bij het uitreiken van de voeding (waaronder dieetmaaltijden) mag je natuurlijk geen fouten maken. Bovendien moet je vlug en netjes kunnen werken en moet je het werk goed kunnen organiseren, zodat het eten op tijd bij de zorgvrager is.

Je moet overleggen met bewoners/patiënten over hun (dieet)wensen. Je moet geduldig kunnen zijn in de omgang met (ernstig) zieke patiënten of bewoners en ook goed naar hen kunnen luisteren (als er klachten of speciale wensen zijn ten aanzien van het eten). Je kunt de schakel zijn tussen de diëtist en de bewoner/patiënt.
Kortom, wat je nodig hebt is
- goed samenwerkingsvermogen
- organisatietalent
- geduld
Je loopbaan
De opleiding Voedingsassistent bestaat niet meer. Er zijn nu verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld de richting Facilitaire Dienstverlening. Als je de 2 jarige MBO-opleiding tot voedingsassistent, Facilitair Medewerker op niveau 2, hebt afgerond, kun je aan de slag te gaan bij een zorginstelling. Hier help je bij het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden zoals ondersteuning verlenen bij een vergadering of het verzorgen van de catering. Ook kun je ervoor kiezen om door te stromen naar andere MBO-opleidingen met een hoger niveau. Bijvoorbeeld naar de opleiding Facilitair Leidinggevende (niveau 4).
Ook is er de richting Assistent horeca & voeding. Hiermee kun je aan de slag bij een restaurant, café, bar, bakkerij, keuken van een grote instelling, fastfood- of cateringbedrijf. Ook kun je werken in een fabriek waar ze voeding of voedingsmiddelen maken.
Assistent horeca & voeding is een beroep voor doorpakkers. Je werkzaamheden zijn er altijd op gericht om andere mensen een leuke tijd te bezorgen. Je maakt bijvoorbeeld lekker eten en maakt het de klanten naar de zin. Het kan ook zijn dat je je meer bezighoudt met de voorbereidingen en ervoor zorgt dat alles er piekfijn uitziet. Je werkt vaak op tijden dat anderen juist vrij zijn, zoals de avond en in het weekend.
- Je bereidt de werkplekken in de keuken voor en werkt aan de voorbereiding van het brood, gebak of andere gerechten;
- Je assisteert ervaren collega’s door bijvoorbeeld het wassen van groente en fruit, het snijden van ingrediënten, het smeren van broodjes, het decoreren van desserts, het zetten van koffie of het bakken van snacks.
- Als je in een restaurant werkt, zorg je dat de tafels gedekt zijn met schoon serviesgoed en glaswerk.
- Je let op hygiëne en kwaliteit.
Als je enige tijd ervaring hebt en aanvullende cursussen en/of opleidingen volgt, kun je bijvoorbeeld coördinerend- of hoofdvoedingsassistent worden.
Wil je op HBO-niveau een opleiding in de richting van voeding volgen, kies dan voor de opleiding Voeding & Diëtetiek
Lees meer over dit beroep op: youchooz.nl