Na de studie Geneeskunde ben je Basisarts en kun je je specialiseren als medisch specialist of sociaal geneeskundige (w.o. bedrijfsarts, jeugdarts, keuringsarts). Dit is een heel breed gebied. Hier lichten we in het kort deze specialisaties toe.

(WO, Master, Post-academisch)

Anesthesioloog

Als anesthesioloog houd je je bezig met pijnbestrijding, verdoving en intensieve zorg. Je beschermt het lichaam van patiënten tegen schadelijke gevolgen, zodat de organen goed blijven functioneren. Je past anesthesie toe bij patiënten die een operatie of een pijnlijk, belastend onderzoek moeten ondergaan en bij patiënten op de Intensive Care. Vervolgopleiding duurt 5 jaar. Lees hier verder.

AVG-arts

Als arts voor verstandelijk gehandicapten ben je gespecialiseerd in de medische problemen die deze mensen kunnen hebben. Bepaalde medische problemen horen namelijk echt bij deze groep. Denk aan zintuigstoornissen, spasticiteit, gedragsproblemen, autisme, mobiliteitsproblemen, eetproblemen, slikstoornissen en epilepsie. Vervolgopleiding duurt 3 jaar. Lees hier verder.

Cardioloog

Als cardioloog houd je je bezig met de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten. Je hebt te maken met patiënten vanaf 16 jaar. Zij komen bij je met problemen als ritmestoornissen, hartspierafwijkingen, verkalking of vervetting van de aderen en hartinfarcten. Vervolgopleiding duurt 6 jaar (2 interne geneeskunde en 4 jaar cardiologie). Lees hier verder.

Chirurg

Een chirurg is een medisch specialist die patiënten behandelt van alle leeftijden en met uiteenlopende chronische of acute aandoeningen. Patiënten worden doorverwezen door de huisarts of komen binnen op de afdeling Spoedeisende Hulp. Andere patiënten zijn naar de polikliniek gekomen voor een intakegesprek en/of onderzoek, of waren al eerder opgenomen in het ziekenhuis. Vervolgopleiding duurt 6 jaar (4 jaar algemeen en 2 jaar voor deelgebied/differentiatierichting gefocust op een deel van het menselijk lichaam; Vaatchirurgie, Oncologische chirurgie, Gastro-intestinale chirurgie, Kinderchirurgie, Longchirurgie, Traumatologie, Cardio-thoracale chirurg, Neurochirurg, Orthopedisch chirurg. Lees hier verder.

Dermatoloog

Als dermatoloog krijg je te maken met patiënten van alle leeftijden met de meest uiteenlopende huidaandoeningen. In totaal zijn er ongeveer tweeduizend verschillende huidziekten. Zo’n ziekte kan een onschuldige vorm van eczeem betreffen, maar ook huidkanker. De dermatoloog behandelt ook geslachtsziekten. Vervolgopleiding duurt 5 jaar. Lees hier verder.

Gynaecoloog

Als gynaecoloog ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en -ziektes. Je houdt je bezig met gynaecologie (menstruatiestoornissen of hormoonbehandelingen), onvruchtbaarheid, verloskunde, urogynaecologie (incontinentieproblemen) en oncologie. Soms zul je ook chirurgisch ingrijpen. Daarnaast doe je wetenschappelijk onderzoek. Vervolgopleiding duurt 6 jaar. Lees hier verder.

Huisarts

Als huisarts lever je als medisch specialist medisch-generalistische zorg aan je patiënten. Zo kunnen je patiënten uiteenlopende lichamelijke en/of geestelijke aandoeningen hebben. Je bent een constante factor in de zorg aan patiënten. Huisartsen kennen hun patiënten en kunnen een vertrouwensband met hen opbouwen. In deze tijd ben je als huisarts steeds meer een manager van je eigen praktijk. Je stuurt je personeel aan, bent verantwoordelijk voor het financiële deel en kunt omgaan met automatisering en andere vernieuwingen. Vervolgopleiding duurt 3 jaar. Lees hier verder.

Internist

Als internist heb je interne of inwendige geneeskunde als specialisme. Je werkt met adolescenten en volwassenen met zeer uiteenlopende ziektebeelden. Je voorkomt, herkent en behandelt ziekten van de inwendige organen en het systeem. Bijvoorbeeld nierziekten, bloedziekten, allergische aandoeningen, kanker (specialisatie internist-oncoloog) en infectieziekten. Vervolgopleiding duurt 6 jaar. Lees hier verder.

Kinderarts

Als kinderarts werk je met kinderen van uiteenlopende leeftijden, van pasgeborenen tot pubers. Binnen de Kindergeneeskunde kun je je verder bekwamen in diverse subspecialismen. Je wordt dan bijvoorbeeld kinderarts-nefroloog, kinderlongarts of kinderarts maag-, lever- en darmziekten. Vervolgopleiding duurt 5 jaar voor de functie van algemene Kinderarts. Lees hier verder.

KNO-arts

Als KNO-arts behandel je alle aandoeningen die er zijn aan keel, neus en oren en het hoofd- en halsgebied. Dat kan variëren van oorontsteking tot keelkanker. De term KNO- arts dekt dus eigenlijk niet de lading van wat de KNO-arts doet; hoofd- en hals zijn ook gebieden die je als KNO-arts behandelt. Vervolgopleiding duurt 5 jaar. Lees hier verder.

Longarts

Als longarts behandel je mensen van alle leeftijden. De patiënten worden vooral door de huisarts naar jou doorverwezen. Patiënten hebben het vaak erg benauwd, dat kan heel vervelend zijn. Ze hebben dan een arts nodig die naast het geven van de juiste behandeling ook in staat is het vertrouwen van de patiënt te winnen en de patiënt gerust te stellen. Vervolgopleiding duurt 6 jaar (2 jaar interne geneeskunde en 4 jaar longziekten en tuberculose). Lees hier verder.

MDL-arts

Als maag-darm-leverarts krijg je te maken met patiënten vanaf vijftien jaar met maag-, darm- of leverproblemen. Dit is een heel breed vakgebied, dat begint bij de slokdarm en eindigt bij de anus. Er kunnen heel veel problemen en ziektes in voorkomen. Denk aan tumoren, ontstekingen (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn), stenen in de galblaas en ziekten waarbij de organen niet optimaal werken (zoals een luie maag of prikkelbare dikke darm). Vervolgopleiding duurt 6 jaar (2 jaar interne geneeskunde en 4 jaar maag-, darm-, en leverziekten). Lees hier verder.

Neuroloog

Een neuroloog is een medisch specialist op het gebied van spieren, zenuwen, ruggenmerg en hersenen. Het merendeel van de tijd breng je door op de polikliniek van een ziekenhuis. Daarnaast werk je met opgenomen patiënten. Je luistert naar de patiënt, voert lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullende diagnostiek uit, stelt een diagnose en bepaalt welke behandeling nodig is. Vervolgopleiding duurt 6 jaar. Lees hier verder.

Oncoloog-radiotherapeut

Als radiotherapeut-oncoloog behandel je over het algemeen patiënten met kanker, maar soms ook mensen met een niet-kwaadaardige aandoening. Ze zijn door een andere specialist naar je doorverwezen om bestraald te worden. Lees hier verder.

Oogarts

Als oogarts werk je met mensen van alle leeftijden die oogklachten hebben. Dit kunnen ouderen zijn die bijvoorbeeld last krijgen van staar (lenstroebeling), verhoogde oogdruk (glaucoom) of een oogzenuw die langzaam afsterft. Maar je werkt ook met jonge kinderen. Kinderen die scheel kijken, een lui oog hebben of, in ernstige gevallen, een tumor in het oog hebben. Vervolgopleiding duurt 5 jaar. Lees hier verder.

Psychiater

Als psychiater ga je op zoek naar de oorzaak van de psychiatrische stoornissen en problemen van je patiënten. Je voert daarvoor gesprekken met je patiënten én hun naasten. Daarnaast doe je lichamelijk en laboratoriumonderzoek bij je patiënten, en observeer je hun gedrag. Vervolgopleiding duurt 4,5 jaar. Lees hier verder.

Radioloog

De specialisatie van de radioloog is medische beeldvorming. Met röntgenstralen, ultrageluid of magnetische resonantie maak je beelden van patiënten met als doel een diagnose te stellen. Daarnaast behandel je patiënten. Dit doe je bijvoorbeeld door te dotteren en een stent te plaatsen. Vervolgopleiding duurt 5 jaar. Lees hier verder.

Reumatoloog

ls reumatoloog werk je met patiënten van alle leeftijden die een vorm van reuma of auto-immuunziekte hebben. Je behandelt patiënten met voornamelijk klachten die niet door een trauma of ongeval zijn ontstaan. Door langdurige ontstekingsreuma, reuma door degeneratieve processen (artrose) of reuma aan de omliggende weefsels bij gewrichten kan bewegen moeilijk gaan, pijn doen of kunnen sommige lichaamsdelen helemaal niet meer bewegen. Als reumatoloog probeer je klachten te voorkomen, te verminderen of te genezen. Vervolgopleiding duurt 6 jaar (2 jaar interne geneeskunde en 4 jaar reumaziekten). Lees hier verder.

Revalidatiearts

Mensen worden naar een revalidatiearts doorverwezen wanneer ze als gevolg van een ziekte, aangeboren afwijking of ongeval mogelijk blijvend lichamelijk letsel of een functionele beperking hebben opgelopen. Je kunt hierbij denken aan de gevolgen van een beroerte, hersenletsel, dwarslaesie, amputatie of een reumatische aandoening. De revalidatiearts focust zich op de mogelijkheden: wat kan de patiënt nog wél? Vervolgopleiding duurt 5 jaar. Lees hier verder.

SEH-Arts

Als spoedeisende hulp arts werk je meestal op de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Wanneer patiënten door de ambulance of helikopter binnengebracht worden, ben jij de eerste die bekijkt wat er aan de hand is. Jij stelt de eerste diagnose en bepaalt welke behandeling de patiënt krijgt. Je hebt kennis van allerlei verschillende medische gebieden, onder andere cardiologie en kindergeneeskunde. Als SEH-arts ben je verantwoordelijk voor de coördinatie en supervisie op de spoedeisende hulp. Vervolgopleiding duurt 3 jaar. Lees hier verder.

Sociaal Geneeskunde

Het werk van een sociaal geneeskundige richt zich op mensen met medische problemen die voortvloeien uit hun leef-, woon- of werksituatie. Als sociaal geneeskundige specialiseer je je in één bepaalde doelgroep en kent twee hoofdstromen, Arbeid en Gezondheid, het werkterrein van de bedrijfs- en verzekeringsartsen, en Maatschappij en Gezondheid, het werkterrein van artsen bij GGD' en, JGZ-instellingen, de inspecties voor de gezondheidszorg. Voorbeelden van beroepen zijn: Arts Infectieziektebestrijding, Bedrijfsgeneeskunde, Donorarts, Jeugdarts voor baby’s en peuters op het consultatiebureau, Keuringsarts, Letselschade-arts, Schoolarts, Verzekeringsarts. Lees hier verder.

Specialist ouderengeneeskunde

Als specialist ouderengeneeskunde (SOG) probeer je de kwaliteit van het leven van ouderen en chronisch zieken te behouden of te verbeteren. Je werkt in een verpleeghuis of woonzorgcentrum, in de eerstelijnszorg, in het hospice of in het ziekenhuis. Je werkt vaak met ouderen die vanwege lichamelijke en psychische klachten niet meer thuis kunnen wonen. Maar ook jonge mensen komen soms in een verpleeghuis terecht, voor revalidatie of omdat ze een chronische ziekte hebben. De klachten van de patiënten lopen erg uiteen. Vervolgopleiding duurt 3 jaar. Lees hier verder.

Uroloog

Als uroloog behandel en opereer je kwalen en stoornissen aan de urinewegen, de blaas, de nieren en de mannelijke geslachtsorganen. Dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn, maar ook tumoren, infecties en impotentie. Ook voor sterilisatie kunnen mannen bij jou terecht. Vrouwen gaan voor behandelingen aan de geslachtsorganen meestal naar de gynaecoloog. Het is ook mogelijk dat de gynaecoloog bij hen incontinentieklachten behandelt. Hiervoor kunnen ze echter, net als mannen, ook bij de uroloog terecht. Vervolgopleiding duurt 5,5 jaar (1,5 jaar algemene heelkunde en 4 jaar urologie). Lees hier verder.

Verslavingsarts

Als verslavingsarts KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij der Geneeskunst) behandel je mensen die leven met een verslaving. Verslavingen zijn er in verschillende soorten en maten. Elke verslaving heeft zijn eigen karakter en vraagt daarom ook om een specifieke behandeling. Daarbij zijn er ook andere factoren die een rol spelen, zoals de sociale omgeving en de instelling van de patiënt. Lees hier verder.

Bron: Youchooz.nl, Wikipedia.nl