De Nederlandse Assistenten Site

Longfunctieanalist

Als longfunctieanalist werk je op de afdeling Longfunctie van een ziekenhuis

Je doet zelfstandig onderzoek naar het functioneren van de longen. Je werkt met allerlei apparatuur zoals de pneumotachograaf (hiermee kun je volume en luchtstroomsnelheid meten), een loopband en een hometrainer. Hiermee kun je onderzoeken hoe hard en snel patiënten kunnen ademhalen en of deze inspanning klachten geeft.

Opleiding

De driejarige opleiding Longfunctieanalist kun je alleen volgen via de LOI Hogeschool. Het is een opleiding op HBO-niveau, waarbij je de theorie gelijk in de praktijk moet toepassen.

Eerste jaar
Gedurende dit jaar studeer je, naast je werk op de afdeling Longfunctie van een ziekenhuis, zelfstandig met behulp van schriftelijk studiemateriaal. Modulen die aan bod komen zijn onder andere Werken op een longfunctieafdeling, Algemene medische kennis, Klinische Spirometrie, Meten van longvolumes en Natuur-, Wis- en Scheikunde.

Daarnaast volg je vier praktijkdagen. Tijdens deze dagen wordt aandacht besteed aan onder andere de volgende onderwerpen: Sociale Vaardigheden, Omgaan met apparatuur, Werken op een longfunctieafdeling en Uitvoeren van onderzoeken.

Tweede jaar
In het schriftelijk studiemateriaal komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: Reanimatie, Longziekten, Allergologisch onderzoek, Gaswisseling en Longmechanica.

In dit studiejaar worden ook vier praktijkdagen georganiseerd. Op deze dagen worden de longfunctiemodules toegelicht en wordt aandacht besteed aan verpleegkundige handelingen.

Derde jaar
Tijdens het derde en laatste jaar verdiep je je kennis over longziekten en volg je modulen als Inspanningsonderzoek, Longfunctieonderzoek bij baby´s en kinderen, Statistiek en Organisatie van de gezondheidszorg.

Naast je werk in een ziekenhuis, ga je bovendien ongeveer vier dagen naar de LOI Hogeschool om het schriftelijk studiemateriaal nader toegelicht te krijgen.

Afronding
Om in het bezit te komen van het diploma Longfunctieanalist moet je geslaagd zijn voor de examens van alle modulen en je praktijkopdrachten met succes hebben uitgevoerd. Om aan de slag te kunnen, moet je nog wel de belofte tot geheimhouding afleggen!

Werkzaamheden

Als longfunctieanalist voer je op verzoek van de specialist longfunctieonderzoek uit en beoordeel je zelfstandig resultaten. Daarnaast assisteer je de specialist bij onderzoeken. Je verstrekt informatie aan de patiënt en beantwoordt vragen over het onderzoek. Het voorbereiden, begeleiden en motiveren van de patiënt behoort tot je taken. Daarnaast beheer je de apparatuur en controleer je het serviceonderhoud. Ook begeleidt je de leerling longfunctieanalist en ontwikkel je protocollen.

Lees meer over dit beroep op: youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie