De Nederlandse Assistenten Site

Sterilisatieassistent

Artsen en verpleegkundigen gebruiken bij operaties en onderzoeken medische hulpmiddelen. Als Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH) reinig, desinfecteer en steriliseer je deze gebruikte medische hulpmiddelen. Zo kunnen ze weer veilig worden gebruikt voor een volgende operatie.

Als medewerker SMH reinig, desinfecteer en steriliseer je re-usables, opnieuw te gebruiken medische hulpmiddelen. Het reinigen gebeurt in een strikt afgesloten ruimte op de sterilisatieafdeling. Nadat je de medische hulpmiddelen hebt voorgereinigd, worden zij machinaal gereinigd en gedesinfecteerd. Je controleert op verschillende manieren of het reinigings- en desinfectieproces goed verlopen is. Als dat het geval is, kun je de schone medische hulpmiddelen met de handen aanraken zonder dat het gevaarlijk is voor je gezondheid.

In een andere ruimte (de schone ruimte) maak je de medische hulpmiddelen verder gereed voor sterilisatie. Je zet medische hulpmiddelen die uit elkaar waren gehaald voor een goede reiniging weer in elkaar. Daarna stel je sets samen: medische hulpmiddelen die bij elkaar horen voor een operatie leg je samen in een stalen net. De sets pak je vervolgens in in speciaal papier. Je zorgt dat de sets die eenzelfde sterilisatieprogramma moeten ondergaan bij elkaar in een lading komen.

Tot slot steriliseer je deze lading in een sterilisator. Nadat de medische hulpmiddelen gesteriliseerd zijn, is het essentieel dat je controleert of het proces goed verlopen is. Als je constateert dat dat niet zo is, mag je de medische hulpmiddelen niet vrijgeven. Je moet ze dan alsnog goed steriliseren, ook al betekent dit dat de medische specialisten op hun instrumenten moeten wachten. In dit beroep gaat hygiëne boven alles.

Als medewerker SMH zorg je ook voor het beheren en distribueren van (steriele) medische hulpmiddelen. Je zorgt dat opgeslagen steriele medische hulpmiddelen de juiste kwaliteit houden. Dit zijn vaak disposables, medische hulpmiddelen die maar één keer gebruikt worden zoals spuiten. Je houdt de voorraden op peil, zowel in het centrale magazijn als in de opslag van de diverse afdelingen. Daarnaast transporteer je vuile en gesteriliseerde medische hulpmiddelen op speciale karren van en naar de verschillende ziekenhuisafdelingen.

MBO Niveau 3

Er zijn veel mogelijkheden voor de opleiding sterilisatieassistent, maar natuurlijk is het ook afhankelijk van je persoonlijke situatie, waar je woont en je opleiding. Bij veel ziekenhuizen kun je een ‘werken en leren traject’ in, maar dan moet je wel al minimaal een vmbo-kader of mbo werk- en denkniveau hebben. Ziekenhuizen werken ook soms samen met onderwijsinstellingen. Voor deze richting wordt bijvoorbeeld samengewerkt met het ROC, Summo College en het Deltion College.

Lees meer over dit beroep op: youchooz.nl

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie