De Nederlandse Assistenten Site

Operatieassistent

De operatieassistent heeft drie kerntaken: omlopen, instrumenteren en assisteren

Als je tijdens een operatie instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment steriel de benodigde instrumenten, hechtmaterialen en andere materialen en middelen. Als je omloopt geef je aan het steriele team extra materialen aan en zet je het instrumentarium voor de operaties klaar. Je verzorgt preparaten en verzorgt administratie. Assisteren houdt in dat je weefsels presenteert, hechtingen knoopt en mee-opereert.

Je bent, kortom, de rechterhand van de chirurg. In een operatiekamer is steriliteit van levensbelang. Daarom bewaak je als operatieassistent de steriliteit tijdens het verblijf van de patiënt op de operatiekamer. Ook ben je van top tot teen gekleed in operatieafdeling kleding en tijdens de operatie krijg je daar, behalve als je omloopt, een steriele jas overheen.

Spoedgevallen komen op de operatiekamer regelmatig voor. Belangrijk is daarom dat je weet wat je moet doen als het operatieprogramma door deze spoedgevallen wordt gewijzigd.

Verder begeleidt een operatieassistent de leerlingen en houdt zich bezig met specifieke werkzaamheden van een specialisme.

Je werkplek

Je werkt hoofdzakelijk op de operatieafdeling, maar soms ook op de intensive-careafdeling of het brandwondencentrum.

De opleiding

De opleiding tot operatie-assistent begint met een beroepsvoorbereidende periode van enkele maanden in een regionaal opleidingsinstituut. In deze periode volg je voornamelijk theoretisch onderwijs en doorloop je enkele korte stages. De opleiding tot operatieassistent is een driejarige opleiding op HBO-niveau.

Na de voorbereidende periode op school word je aangesteld als leerling-operatieassistent en ga je werken op de operatiekamers. Je leert het vak dus in de praktijk met tussendoor stages en schoolweken. Deze praktijkleerperiode is gebaseerd op een leerplan dat tevens basis is voor de begeleiding die je krijgt.

Theorie en praktijk

Het theoretisch gedeelte van de opleiding bevat onder andere operatieve zorg en technieken, anatomie/fysiologie en ziekteleer. Je leert theoretisch en praktisch hoe je met patiënten en met medische techniek moet omgaan, hoe je met collega’s samenwerkt en hoe je de kwaliteit van het vak kunt verbeteren en in stand houden. Aan het eind van de opleiding ben je volledig in staat om de chirurg te assisteren bij de diverse specialismen.

Je karakter

 • flexibiliteit,
 • uithoudingsvermogen,
 • teamspirit,
 • bereidheid tot meedenken,
 • concentratievermogen,
 • stressbestendigheid,
 • punctualiteit.

Je diploma

 • HAVO of
 • VWO of
 • MBO niveau 4

Vaak gevraagde profielen: Natuur en Techniek of Natuur en Gezondheid, en eventueel Cultuur en Maatschappij met biologie. Indien je hoger geschoold bent, word je uiteraard ook tot de opleiding toegelaten. En met de volgende diploma’s is het mogelijk de opleiding in tweeënhalf jaar af te ronden, mits je in het BIG-register staat ingeschreven:

 • Verpleegkunde A
 • Verpleegkunde MBO
 • Verpleegkunde HBO

Aanvullende eisen

Je hebt minimaal twee maanden praktijkervaring op een chirurgische verpleegafdeling. Als je een MBO-diploma hebt, heb je daarnaast een MAVO-diploma met alle vakken op D-niveau nodig, en bij voorkeur met exacte vakken.

Solliciteren

Tijdens deze opleiding ga je tegelijkertijd werken en leren. Om toegelaten te worden moet je daarom ook bij een ziekenhuis aangesteld worden als leerling operatie-assistent. Je moet dus solliciteren naar een opleidingsplaats.

Lees meer over dit beroep op: youchooz.nl

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie