De Nederlandse Assistenten Site

Opleidingen

 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

  Aeres MBO

  (Almere / Barneveld / Ede / Emmeloord / Velp, Flevoland / Gelderland)

  Alfa College

  (Groningen / Hardenberg / Hoogeveen, Drenthe / Groningen / Overijssel)

  AOC Oost

  (Almelo / Borculo / Doetinchem / Enschede / Twello, Gelderland / Overijssel)

  Opleidingen voor Assistenten vindt u online bij Assistentensite.nl


  In de rubriek opleidingen krijg je op een eenvoudige en heldere manier informatie over de opleidingen die er zijn voor Assistenten. Er zijn natuurlijk diverse assistentenberoepen, zoals Apothekersassistent, Anesthesieassistent, Assistent-Drogist, Dierenartsassistent, Doktersassistent, Longfunctieassistent, Operatieassistent, Sterilisatieassistent, Tandartsassistent, Technisch oogheelkundig assistent (TOA), Voedingsassistent. Door te kiezen naar het niveau en richting die je zoekt, krijg je meteen alle opleidingen op een rij, die voor jou van toepassing zijn.

  Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een provincie, waardoor je meteen ziet of in jouw regio een geschikte opleiding is voor jou als assistente. Met alle opleidingen voor assistenten kun je gaan werken in een praktijk, huisartsenpost, zorgcentra, ziekenhuis of Verpleeg- en verzorghuizen. Veel doktersassistenten werken bijvoorbeeld ook bij Jeugdgezondheidszorg (JGZ), Arbodiensten, Asielzoekerscentra of bijvoorbeeld Bloedlabs. Natuurlijk moet je altijd goed kijken welke vooropleiding gewenst is.

  Welke diploma’s kun je halen als assistent?


  Je kunt de volgende diploma´s halen: Apothekersassistent, Anesthesieassistent, Assistent-Drogist, Dierenartsassistent, Doktersassistent, Longfunctieassistent, Operatieassistent, Sterilisatieassistent, Tandartsassistent, Technisch oogheelkundig assistent (TOA), VoedingsassistentMaar natuurlijk kun je je ook na een niveau specialiseren in een bepaalde richting.

  Loopbaan voor Doktersassistenten


  De werkzaamheden van een Doktersassistent zijn heel divers. Zo kan een doktersassistent zich meer bezighouden met administratie en baliewerkzaamheden, omdat zij dat leuker vindt dan een eigen spreekuur houden voor controles en onderzoek. Natuurlijk hangt het ook af van de grote van een organisatie wat de mogelijkheden zijn. Als doktersassistent kan je je ook specialiseren tot Triagist. Je werkt dan vaak op een huisartsenpost en je beoordeelt dan de zorgvraag van de patiënt en hoe urgent de situatie is. Zo indiceer je ook wat er moet gaan gebeuren. Natuurlijk zijn er diverse specialisaties mogelijk, zoals bijv. een Spreekuur ondersteuner Huisarts (SOH) of een Praktijkondersteuner GGZ. Of misschien wil je juist je specialiseren als Praktijkmanager. Er is echt heel veel mogelijk. Bekijk hier eens de mogelijkheden.

  Loopbaan voor Tandartsassistenten


  De Tandartsassistent is tijdens de tandheelkundige behandeling de rechterhand van de tandarts. Na het behalen van je tandartsassistente diploma kun je leren voor preventie assistent (preventie en mondhygiëne). Preventie en mondhygiëne richt zich op het voorkomen van tandheelkundige problemen. De Paro Preventie Assistent houdt zich bezig op het gebied van parodontitis (ontstoken tandvlees). De Mondhygiënist is een paramedicus. Na een vierjarige HBO-opleiding richt de mondhygiënist zich als specialist op patiënten met parodontitis. Deze mondziekte is een ernstige bedreiging voor het gebit en de algemene gezondheid. Een vrij nieuwe functie is die van praktijkmanager in een tandartspraktijk. Handig is als de praktijkmanager wel een tandheelkundige achtergrond heeft.

  Wat houden de verschillende niveaus in bij de opleidingen?


  De meeste opleidingen als assistent starten op MBO-4 niveau. Het spreekt voor zich dat de taken en verantwoordelijkheden per niveau moeilijker worden. Vanaf niveau 5 heb je ook meer leidinggevende en coördinerende werkzaamheden. Tegenwoordig kun je diverse opleidingen via verschillende manieren volgen, zoals de beroepsopleidende leerweg (BOL), de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voltijd, deeltijd of een duale variant. Voor meer informatie verwijzen wij je onder het kopje "Opleidingen”, “Cursussen” en ‘Vervolgstudies”.