Het Friesland College is een regionaal opleidingen centrum (ROC). Wij verzorgen middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie. Het beroepsonderwijs kun je volgen in Leeuwarden en Heerenveen. Volwasseneneducatie in de gehele provincie.

Groot en klein

Wij zijn een grote en tegelijk ook kleine school. Groot, want je kunt bij ons kiezen uit meer dan 200 (beroeps)opleidingen. In bijna alle richtingen. Van automonteur tot ziekenverzorgende. Van artiest tot zelfstandig horecaondernemer.

Klein, omdat we al onze opleidingen in kleine afdelingen verzorgen. Waar iedereen elkaar kent van gezicht en bij naam. Waar het gezellig is. En waar je de begeleiding krijgt die helemaal bij je past.

Horeca, voeding en de voedingsindustrie

Onder de sector horeca, voeding en de voedingsindustrie vallen veel soorten bedrijven. Zo kun je in aanraking komen met de voedings- en mengvoederindustrie, maar ook met horeca en brood- en banket. In de horeca werk je bijvoorbeeld in een restaurant, zalencomplex, café, fastservicebedrijf, cateringbedrijf of kiosk met voedingsmiddelen. Kies je voor brood en banket, dan kun je terecht komen bij een ambachtelijke brood- en/of banketbakkerij of bij een patisserie. In dat geval werk je vaak in de ruimte achter de winkel. Je assisteert bij de productie en bij het verwerken en verpakken van voedingsmiddelen. Je werkt netjes en hygiënisch en houdt er rekening mee dat voedingsmiddelen kwetsbaar zijn en snel bederven. Ook ga je op een juiste manier om met leveranciers en chauffeurs die bij het bedrijf komen.

Onderwijsassistent

Juf, wil je me helpen?” Deze vraag zul je als onderwijsassistent vaak te horen krijgen. Leerlingen in het basisonderwijs, speciaalonderwijs en zelfs het voortgezet onderwijs hebben vaak behoefte aan extra uitleg. Jij bent daarvoor de aangewezen persoon. Ook kan de leerkracht jou vragen met groepjes te werken of zelfs les te geven aan de hele klas. Jij bent flexibel en je weet leerlingen op een juiste wijze te helpen.  “Meester, doe je ook mee met de schoolmusical?” Ook deze vraag kun je krijgen. Je maakt als onderwijsassistent immers deel uit van het team en zo zien leerlingen jou ook. Een leuke, maar ook drukke baan.