EVC logoEVC versterkt positie op arbeidsmarkt en zet werkervaring zwart op wit, waardoor je mogelijk bij een opleiding in aanmerking komt voor een vrijstelling. EVC is een afkorting voor Erkennen van Verworven Competenties. 

Wat is een Ervaringscertificaat (EVC)?

Een ervaringscertificaat (EVC) is een getuigschrift waarin staat wat u kunt en wat u weet. Daar valt ook uw werkervaring onder. EVC is de afkorting van ‘erkenning van verworven competenties’.

Werkervaring in EVC omzetten

Als u al langer werkt, doet u inmiddels misschien wel werk boven het niveau van uw opleiding. U kunt en weet dan meer dan uw diploma doet vermoeden. U kunt mogelijk deze opgebouwde kennis omzetten in een EVC. Daarmee staat u sterker op de arbeidsmarkt. Ook als u niet werkt of geen diploma heeft, kunt u in aanmerking komen voor een EVC.

Aanvragen van een EVC

U kunt zelf een EVC aanvragen bij een EVC-aanbieder bij u in de buurt. Deze bepaalt of uw kennis en werkervaring voldoende zijn voor een EVC of dat u nog bijscholing nodig heeft. Een EVC-aanbieder is meestal een onderwijsinstelling, maar het kan ook een brancheorganisatie zijn. Wie de kosten van uw EVC betaalt, verschilt per situatie. U kunt bij uw werkgever informeren of deze (een deel van) uw EVC betaalt. Als u geen werkgever heeft, kunt u informeren bij uw uitkeringsinstelling of de Gemeentelijke Sociale Dienst. Ook kunt u de kosten van uw EVC aftrekken van de inkomstenbelasting.

Afhankelijk van uw vraag kunt u terecht bij de volgende organisaties:

Mbo- en hbo opleidingen

Voor vragen over:

  • Mogelijkheden voor verkorting van mbo- of hbo-opleidingen op basis van werkervaring.

Neem contact op met de dichtstbijzijnde onderwijsinstelling. Op de site van Opleiding & Beroep kunt u door het invoeren van de opleiding zelf de geschikte aanbieder selecteren.

Nationaal Kenniscentrum EVCNationaal Kenniscentrum EVC

Voor vragen over:

  • EVC of ervaringscertificaten
  • Goedkeuring van branche-standaarden voor EVC

Contactgegevens:

Deventerstraat 35
7311 LT Apeldoorn
Telefoon: 055 – 5767626
Email: nationaal-kenniscentrum-evc@examenkamer.nl
Websites: www.nationaal-kenniscentrum-evc.nlwww.ervaringscertificaat.nl

Servicepunt ExamineringServicepunt Examinering

Voor instellingen met vragen over:

  • Toepassing van EVC/validering verworven competenties in mbo-opleidingen
  • Vrijstellingen en verzilvering

Contactgegevens:

Houttuinlaan 6
3447 GM Woerden
Telefoon: 0348-75 35 00
Email: info@mboraad.nl
Website: www.mboraad.nl/servicepunt-examinering