Acta-Academisch-Centrum-logo

ACTA is een samenwerkingsverband van de faculteiten der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. ACTA verricht wetenschappelijk onderzoek, geeft onderwijs en verleent patiëntenzorg op het terrein van de tandheelkunde. Internationaal gezien is ACTA toonaangevend in onderzoek en onderwijs.

Leuk dat je interesse hebt in de studie tandheelkunde

Mogelijk weet je al heel lang dat tandheelkunde de opleiding voor jou is of misschien oriënteer je je al langere tijd op je studiekeuze. ACTA raadt je de volgende stappen aan:

Stap 1: Lees de informatie op de ACTA website
Stap 2: Neem deel aan een van de Bachelordagen
Stap 3: Neem deel aan proefstuderen

Bachelor Tandheelkunde

Ieder jaar kan slechts een beperkt aantal eerstejaarsstudenten starten met de opleiding Tandheelkunde. Er is maar één manier om een studieplaats tandheelkunde bij ACTA te bemachtigen en dat is via selectie. Door mee te doen aan UvA Matching of VU Matching check je je studiekeuze. Daarnaast ben je voorbereid als je niet door de selectie komt van onze opleiding en een andere studie gaat volgen. Als Mondzorgkundestudent lees je meer over deze opleiding via deze link Tandheelkunde voor mondhygiënisten.

Na Bachelor stroom je door naar Master

Na de bacheloropleiding ben je als student Tandheelkunde nog niet klaar. Je hebt geroken aan de meeste disciplines van de tandheelkunde, maar om tandarts te worden, moet je ook de tweejarige masteropleiding volgen. In principe stromen alle studenten met een bachelordiploma door naar de masteropleiding.

Als je ook de masteropleiding hebt afgerond, ben je tandarts. Je kunt je inschrijven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en je mag zelfstandig patiënten behandelen. Het grootste deel van de afgestudeerden werkt in een groeps- of solopraktijk.

Dagje Proefstuderen ACTA

Het Proefstuderen is twee keer per jaar voor die studiekiezers voor wie de studie tandheelkunde een haalbare en serieuze vervolgopleiding is. In deze fase weet je dus ook dat je kunt en wilt deelnemen aan de selectie. Op deze voorlichtingsdag kunnen scholieren een college volgen, oefenen met boren en een rondleiding krijgen door het ACTA-gebouw. Maar ga eerst naar de bachelordagen van de VU of de UvA. Hier krijg je algemene informatie over de studie Tandheelkunde. De voorlichtingsdag van ACTA is bedoeld als verdieping en om alvast te ‘proeven’ wat de studie Tandheelkunde inhoudt. Lees meer hierover op onze site.

Postacademisch onderwijs bij ACTA

Na de masteropleiding kun je je specialiseren in een deelgebied van de tandheelkunde. Naast de opleiding Tandheelkunde biedt ACTA het postgraduate programme Oral Health Sciences (MSc). Lees meer …

Ook zijn er twee officiële tandheelkundige specialisaties Kaakchirurgie en Orthodontie. Een heel klein gedeelte van de afgestudeerden wordt opgeleid tot medisch specialist (orthodontist of kaakchirurg). Om kaakchirurg te worden, moet je ook over een afgeronde opleiding Geneeskunde beschikken. Lees hier meer over het postacademisch onderwijs bij ACTA ….

Bij- en nascholing

ACTA heeft bij- en nascholing op het gebied van de tandheelkunde bij ACTA Dental Education B.V. ondergebracht. ACTA Dental Education is hét adres voor bij- en nascholing binnen de tandheelkunde. Van PAOT-cursussen tot symposia, van Quality Practice themadagen en het QP-vaktijdschrift tot de mogelijkheid van InCompany cursussen, u vindt het bij ACTA Dental Education.

De doelgroep van de activiteiten van ACTA Dental Education bestaat uit tandartsen (afgestudeerd ACTA Amsterdam, RUG Groningen of Radboud Nijmegen), mondhygiënisten en assistenten.