De Nederlandse Assistenten Site

Voedingsassistent

Als voedingsassistent werk je in een verpleeg- of verzorgingshuis, of op de verpleegafdeling van een ziekenhuis om patiënten en bewoners van eten en drinken te voorzien

Je werkt onder de leiding van een coördinerend zorg- of voedingsassistent of hoofd voeding. Zij zeggen wat je moet doen, maar je bepaalt meestal zelf hoe je het werk aanpakt.

Je luistert naar de wensen van de bewoners en patiënten en houdt op speciale kaarten en vochtlijsten bij wat dieetpatiënten te eten en te drinken krijgen. Je helpt ze vervolgens met het maken van een keuze uit het menu.

Als het tijd is voor de maaltijd breng je deze rond op je afdeling en help je zonodig ook bij het eten en drinken. Vanuit de bewoner of patiënt gezien, vervul je een beetje de rol van gastheer/gastvrouw.

Voor je werk is het bovendien nodig dat je overlegt met verzorgers over de voeding en dat je informeert bij de collega’s van de verpleging of een patiënt bijvoorbeeld rechtop mag zitten om te eten. Als patiënten of bewoners klachten hebben, geef je deze door aan de verzorgers die bevoegd zijn of het afdelingshoofd.

Past het bij je?

Je moet goed kunnen samenwerken en overleggen met het personeel van de keuken en de verzorging. Hierbij is een goede mondelinge vaardigheid belangrijk, over bijvoorbeeld voeding mogen geen misverstanden ontstaan.

Je moet zorgvuldig kunnen werken, want bij het uitreiken van de voeding (waaronder dieetmaaltijden) mag je natuurlijk geen fouten maken. Bovendien moet je vlug en netjes kunnen werken en moet je het werk goed kunnen organiseren, zodat het eten op tijd bij de zorgvrager is.

Je moet overleggen met bewoners/patiënten over hun (dieet)wensen. Je moet geduldig kunnen zijn in de omgang met (ernstig) zieke patiënten of bewoners en ook goed naar hen kunnen luisteren (als er klachten of speciale wensen zijn ten aanzien van het eten). Je kunt de schakel zijn tussen de diëtist en de bewoner/patiënt.

Kortom, wat je nodig hebt is

  • goed samenwerkingsvermogen
  • organisatietalent
  • geduld

Je loopbaan

Als voedingsassistent werk je in loondienst van een instelling. De mogelijkheden voor deeltijdwerk zijn zeer groot: er zijn niet veel voedingsassistenten die een werkweek van 36 of 40 uur hebben.

Als je de MBO-opleiding tot voedingsassistent, Facilitair Medewerker op niveau 2, hebt afgerond, kun je doorstromen naar andere MBO-opleidingen met een hoger niveau. Bijvoorbeeld naar de opleiding Facilitair Leidinggevende (niveau 4).

Als je enige tijd ervaring hebt en aanvullende cursussen en/of opleidingen volgt, kun je bijvoorbeeld coördinerend- of hoofdvoedingsassistent worden.

Lees meer over dit beroep op: youchooz.nl

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Nieuws

Nieuwsarchief Tip de redactie