Wist je dat 1 op de vier mannen plasproblemen heeft nadat hij veertig is geworden? Bij vrouwen is dat zelfs 1 op de 3 nadat ze Sara heeft gezien. Er is daarbij wel een duidelijk verschil: bij mannen is vaak het probleem dat de plas moeilijk op gang komt en of pijn doet

Bij vrouwen is er meer sprake van ongewenst urineverlies. Ook op jongere leeftijd kan een dergelijk probleem ontstaan, bijvoorbeeld na een bevalling of een ziekte en het kan tijdig of permanent zijn. Medicatie uit de apotheek kan helpen, maar soms is incontinentiemateriaal nodig. Vandaag de dag gebruiken 500.000 mensen in ons land incontinentiemateriaal. Het is iets waar liever niet over gepraat wordt en dat is mede omdat er incontinentiematerialen zijn die het probleem kunnen beperken.

Hoe zijn incontinentiematerialen opgebouwd?

Er zijn diverse materialen die gebruikt worden bij incontinentie. De opbouw is echter vrijwel altijd het zelfde. Voor de pasvorm en het comfort van incontinentiemateriaal worden watten gebruikt. Voor het opvangen van vloeistof worden de watten gecombineerd met absorptie-korrels. Deze kunnen vaak wel 100 keer van hun eigen gewicht opvangen. De buitenkant van het product is voorzien van een stof die geen vocht doorlaat. De meeste slips, pants en inlegstrookjes zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Nadat deze hun maximale capaciteit hebben gebruikt, gooi je ze weg. Ingeval het urineverlies zeer beperkt is zijn er ook incontinentiematerialen die gewassen kunnen worden en meerdere keren kunnen worden toegepast.

De incontinentie luier

Luiers voor volwassen is een term die in het algemeen maar zelden wordt gebruikt omdat het te veel aan luiers voor baby’s doet denken. Het is echter duidelijk dat het principe hetzelfde is. Voor deze luiers worden in het algemeen 3 termen gebruikt:

Inleggertjes

Deze worden meestal gebruikt als het ongewenste urineverlies blijft beperkt tot een paar druppels. Ze kunnen eenvoudig in het ondergoed worden geplaatst en zijn er voor vrouwen en mannen. Het is niet vergelijkbaar met maandverband omdat dit geen absorptie-korrels bevat.

Pants

Deze luiers zijn vergelijkbaar met ‘gewoon’ ondergoed. De broekjes kunnen ook op de normale manier worden aangetrokken en bevatten watten en absorptie-materiaal. Uiteraard zijn er exemplaren voor vrouwen en mannen. Tena heeft ook diverse pants die vergelijkbaar zijn met mooi ondergoed zonder aanpassingen.

Slips

Slips lijken het meest op een luier zoals die ook voor baby’s worden gebruikt. Ze worden gesloten met plakstrips. Na een toiletbezoek is het eenvoudig om de slip hiermee weer goed vast te zetten. Slips zijn bedoeld om relatief veel urine op te vangen en daarmee ervoor te zorgen dat jij je op je gemak kan blijven voelen. Er zijn diverse modellen, waarbij het absorptievermogen soms voldoende is voor een volle blaas. Ook in dit geval zijn er exemplaren voor men en women.

Tena luiers

Het merk Tena heeft wereldwijd een bekende klank en niet alleen bij gebruikers van het product. Tena was de eerste die inleggertjes maakte voor beperkt urineverlies en modieuze pants voor dames ontwikkelde. Er is een voortdurende drang naar innovatie en zorg voor gebruikers. Indien u Tena luiers bij een webshop besteld, worden deze in een neutrale verpakking bezorgd. Erover praten hoeft immers niet.

Bron: incontinentie-materiaal.nl