Halitose, oftewel een slechte adem, is altijd een signaal om aandacht aan te besteden

Hoewel in de meeste gevallen de oorzaak onschuldig en gemakkelijk te verhelpen is, kan een stinkende adem ook wijzen op een medische aandoening. In dit artikel kijken we naar de mogelijke oorzaken van een slechte adem en wat dat over je gezondheid zegt.

1. Tandplak en tongaanslag

Zowel tandplak als de witte of gelige aanslag op de tong bestaan uit speeksel, voedselresten, celmateriaal en bacteriën. De anaerobe (voornamelijk gram-negatieve) bacteriën erin zetten voedselresten en celmateriaal om in vluchtige zwavelverbindingen (VZV’s) zoals waterstof-disulfide en methyl-mercaptaan. Niet de bacteriën zelf, maar deze VZV’s geven de kenmerkende stank van een slechte adem. De aanwezigheid van deze bacteriën betekent behalve een slechte adem ook meer risico op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

De anaerobe bacteriën kunnen zich in de interdentale ruimten (de plekjes tussen tanden en kiezen), in parodontale pockets of onder een gebitsprothese bevinden. Bij de helft van de patiënten met halitose spelen gingivitis (tandvleesontsteking) en/of parodontitis (infectie van het kaakbot) een belangrijke rol. Bij één derde van de patiënten met halitose bevindt de oorzaak zich op de tong, tussen de tongpapillen. Hoe meer schadelijke bacteriën de mondholte bevat, hoe meer VZV’s worden uitgescheiden en andere mondproblemen kunnen optreden.

2. Verstoorde mondflora

Een slechte adem door bovengenoemde oorzaken betekent ook dat de mondflora niet in evenwicht is. De meeste microben in je mond en keel zijn nuttig en dragen bij aan een schone mond, een goede afweer tegen ziekteverwekkers en gezonde spijsvertering. Maar de anaerobe bacteriën zijn dat zeker niet.

3. Tekort aan speeksel

Droge mondklachten kunnen tal van mogelijke oorzaken hebben, variërend van stress tot bijwerkingen van medicatie en zware medische behandelingen zoals chemokuren en radiotherapie. Door welke oorzaak dan ook, te weinig speeksel is altijd in het voordeel van de schadelijke bacteriën. Droge mondklachten gaan dan ook vaak gepaard met een slechte adem.

4. Oorzaken van een slechte adem in de rest van het lichaam

Soms ligt de oorzaak van halitose in het keel-, neus- en oorgebied. Bijvoorbeeld ingeval van sinusitis (bijholteontsteking), tonsillitis (ontstoken keelamandelen) en amandelstenen.

Vervolgens kan een slechte adem worden veroorzaakt door een Zenker divertikel, een uitstulping in de slokdarm, of het niet goed sluiten van de sluitspier tussen slokdarm en maag.

Tot slot kan er sprake zijn van een stofwisselingsziekte of van een nier- of leverziekte.

Een slechte adem tegengaan

Omdat in de meeste gevallen de bron van een slechte adem in de mondholte te vinden is, kun je dit doorgaans eenvoudig oplossen door een betere mondhygiëne:

  • Poets twee keer per dag je tanden gedurende 2 minuten;
  • Reinig 1 x per dag de interdentale ruimten met flosdraad, flosboogjes, tandenragers of tandenstokers;
  • Spoel je mond na afloop met een goed mondwater
  • Verzorg je tandvlees met mondvriendelijke mondzorg-producten. Vermijd tandpasta en mondwater met alcohol SLS (sodium lauryl sulfaat) en andere schadelijke chemicaliën. Mondvriendelijke producten, bijvoorbeeld van RyttPro, JuliBrite en Oxyfresh ondersteunen het natuurlijke evenwicht van de mondfora in plaats van dit te verstoren;
  • Reinig 1 x per dag je tong met een tongschraper, speciale tongborstel of een tongreiniger die deze functies combineert zoals de RyttPro Tongreiniger en de JuliBrite Tongreiniger;
  • Schenk aandacht aan droge mondklachten en hou je mond gehydrateerd.

Tot slot

Met de bovengenoemde maatregelen kom je in de meeste gevallen snel van je slechte adem af. Dat wil zeggen, als deze inderdaad wordt veroorzaakt door het onschuldige verschijnsel van teveel schadelijke bacteriën en hun stinkende VZV’s. Lukt het je niet om de halitose op deze manier op te lossen, ga dan naar een mondzorgspecialist of je huisarts.

Bron: demondzorgzaak.nl