Voor je gezondheid is het van belang dat je bloeddruk op orde is.

Dit houdt in dat je bloeddruk niet te hoog mag zijn, maar ook niet te laag. Je kunt je bloeddruk meten met een speciale bloeddruk meter. Heb je deze niet, dan kan een dokter je bloeddruk voor je meten. Je kunt ook enigszins ‘voelen’ of je een te hoge of te lage bloeddruk hebt.
Het is daarom goed om je te verdiepen in de verschillende symptomen. Weet je bijvoorbeeld wat de symptomen van een lage bloeddruk zijn? In dit artikel lees je hier alles over, zodat je een (te) lage bloeddruk enigszins op tijd kunt herkennen.
De belangrijkste symptomen
Het is goed om het volgende te weten: een verlaagde bloeddruk wordt vaak per toeval ontdekt. Dit geldt overigens ook voor een verhoogde bloeddruk. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk, waardoor het niet super makkelijk is om een verandering in de bloeddruk op te merken.
Wel kun je een verlaagde bloeddruk merken aan een duizelig gevoel. Als je regelmatig duizelig wordt, kan dit een duidelijk teken aan de wand zijn. Dit geldt ook voor het zien van zwarte vlekken voor de ogen. Of word je wel eens misselijk in combinatie met een wazig gezichtsvermogen? Ook dan bestaat de kans dat je last van een (te) lage bloeddruk hebt.
Hoe ontstaat een (te) lage bloeddruk?
Het is niet altijd mogelijk om een oorzaak van een (te) lage bloeddruk aan te wijzen. Het kan door een combinatie van factoren komen, maar het kan ook door bijvoorbeeld een zwangerschap komen. Ook als je last van een infectie hebt of bepaalde medicijnen slikt, kan je bloeddruk aanzienlijk dalen.
Een (te) lage bloeddruk kan ook komen door een verstopping van één van de belangrijke aders. Zodra zo’n ader verstopt raakt, kan het bloed minder goed door het lichaam stromen. Een zwak hart kan hier ook debet aan zijn.
In veel gevallen is het ook niet belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Het is allereerst belangrijk om de bloeddruk op het juiste niveau te krijgen. Een (te) lage bloeddruk is niet zozeer levensgevaarlijk te noemen, maar het is wel vervelend. Dit geldt bijvoorbeeld voor het duizelige gevoel dat je ervaart, mogelijk ook in combinatie met braken.
Wat kun je doen tegen een te (lage) bloeddruk?
Tegen een (te) lage bloeddruk kun je het nodige doen. Zo is het advies om voldoende water te drinken en voldoende zout te eten. Ook is het advies om niet plotseling te stoppen met sporten. Je moet je vetverbranding op peil houden, waardoor je in beweging moet blijven. Wel is het verstandig om te kiezen voor een duursport in plaats van een sport met piekbelastingen.
Bron: prodimed.eu